Statele Unite au doborât o nouă dronă a forţelor guvernamentale în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele Statelor Unite prezente în Sudul Siriei au doborât o dronă, fabricată în Iran, al doilea astfel de incident în ultimele 12 zile, în ceea ce reprezintă încă un semnal că interesele americane şi cele iraniene se află pe un curs de coliziune în această zonă.

Conform oficialilor Pentagonului un avion de vânătoare F-15 a doborât o dronă ce se apropia de o bază americană aflată lângă al-Tanf unde specialiştii armatei Statelor Unite pregătesc miliţii anti-ISIS.

„Avionul nostru F-15 a interceptat o dronă după ce aceasta a putut fi observată avansând către poziţiile coaliţiei. Aceasta era echipată cu armament şi nu a încercat să-şi schimbe cursul”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.

Baza americană se află în apropierea localităţii al-Tanf, considerat a fi un punct strategic pentru controlul teritoriului din Sudul Siriei, în special zona de graniţa cu Irakul şi Iordania. Într-un incident similar, în data de 8 iunie, forţele americane au doborât o altă dronă iraniană ce lansase o bombă în apropierea trupelor americane.

„După cum am afirmat anterior, o intenţie ostilă demonstrată şi orice tip de acţiune a forţelor militare pro-guvernamentale împotriva forţelor coaliţiei şi a partenerilor săi, ce se află în mijlocul unei campanii legitime îndreptate împotriva ISIS, nu vor fi tolerate”, a completat Davis.

„Noi nu căutăm un conflict cu vreuna din grupările din Siria, alta decât ISIS, dar nu vom ezita să ne apărăm, pe noi sau pe partenerii noştri”, a declarat oficialul Pentagonului.

Rusia a acuzat coaliţia condusă de către Statele unite de „complicitate la terorism” pentru doborârea acestei drone. „În Siria o astfel de acţiune militară echivalează cu o complicitate la terorism”, a declarat adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Sergei Ryabkov.

În situaţia în care ISIS este împinsă din teritoriile pe care le controla puterile prezente în acest conflict se găsesc în situaţia de a concura între ele pentru controlul acestui teritoriu, fie direct fie prin grupările pe care le susţin, fapt ce face ca probabilitatea unui conflict între acestea să crească exponenţial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite