Sri Lanka interzice vânzarea de benzină şi motorină către populaţie

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Sri Lanka a suspendat vânzarea de combustibili către populaţie, în contextul în care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii zeci de ani, informează BBC. Astfel, pentru următoarele două săptămâni, doar autobuzele, trenurile şi vehiculele pentru servicii medicale sau transport alimente vor avea dreptul să alimenteze cu carburant.

Guvernul din Sri Lanka a anunţat luni că cetăţenii nu vor mai avea dreptul să cumpere carburanţi până pe 10 iulie. Bandula Gunewardena, purtător de cuvânt al cabinetului, a spus că ţara „nu s-a mai confruntat niciodată în istoria sa cu o criză economică atât de gravă”.

Statul asiatic încearcă acum să obţină petrol mai ieftin de la producătorii mari de energie, precum Rusia sau Qatar.

Economia sri-lankeză a fost afectată grav de pandemia de coronavirus, de preţurile mari la energie şi reducerile de taxe şi impozite decise de guvern.

Fără a dispune de suficientă valută pentru a plăti importurile bunurilor esenţiale, pe plan intern s-a creat o criză de alimente, medicamente şi combustibli, iar costul vieţii a crescut la un nivel record.

În timpul weekend-ului, autorităţile au anunţat că statul mai are doar 9.000 de tone de motorină şi 6.000 de tone de benzină pentru a alimenta vehiculele esenţiale în următoarele zile. Luând în calcul consumul obişnuit, se estimează că aceste stocuri ar ajunge pentru mai puţin de o săptămână.

„Facem tot ce putem pentru a obţine noi stocuri, însă nu ştim când vom reuşi asta”, a explicat duminică ministrul Energiei din Sri Lanka.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite