Shimon Peres, vizită istorică în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Preşedintele Israelului a declarat că este gata să facă pace cu palestinienii. Shimon Peres este primul preşedinte care a avut onoarea de a rosti un discurs în parlamentul unei ţări

>> Preşedintele Israelului a declarat că este gata să facă pace cu palestinienii.

Shimon Peres este primul preşedinte care a avut onoarea de a rosti un discurs în parlamentul unei ţări majoritar musulmane. Peres se află într-o vizită de stat de trei zile în Turcia, la invitaţia omologului său Abdullah Gul. Cu această ocazie, şeful statului israelian va semna, împreună cu liderul palestinian Mahmud Abbas, acordul pentru înfiinţarea unei zone industriale între teritoriul israelian şi Cisiordania.

Analiştii politici apreciază că această întrevedere este de fapt o repetiţie generală înaintea summitului pentru Orientul Mijlociu ce va avea loc la sfârşitul acestei luni la Annapolis, în SUA. Într-un interviu acordat unei televiziuni turceşti, Peres a afirmat că pe parcursul vizitei doreşte să asculte şi opiniile Turciei cărora le acordă mare atenţie, notează BBC.

"Turcia este o ţară modernă şi un stat care ar putea juca un rol important în clădirea păcii politice şi economice în zonă. Turcia trece printr-o experienţă deosebită reprezentând singura ţară musulmană în care toată lumea are încredere şi o respectă." Israelul este hotărât să acţioneze pentru succesul reuniunii internaţionale privind conflictul israeliano-palestinian de la Annapolis şi este gata să facă pace cu palestinienii, a declarat liderul israelian, Peres, în cadrul conferinţei de presă comune cu omologul său turc, avertizând că lumea nu trebuie să se aştepte la rezultate imediate de la conferinţa pe care el a definit-o drept" o etapă în drumul spre pace''.

Gul a declarat că Turcia aşteaptă de la reuniunea de la Annapolis rezultate "concrete'', care să pregătească reluarea convorbirilor de pace, dar a subliniat că toate părţile, inclusiv Siria, trebuie să participe la conferinţă. AFP notează că invitaţiile la conferinţă nu au fost încă trimise, dar, duminică, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a declarat că ar putea fi invitată şi Siria. Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a afirmat că Damascul nu va participa la reuniunea de la Annapolis până când nu vor fi discutate toate aspectele conflictului israeliano-palestinian, inclusiv ocuparea platoului Golan de către Israel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite