Semnificaţia atacului din centrul comercial Westgate, dezvăluită de insurgenţii shebab

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul comercial Westgate în timpul atacului. FOTO: Reuters
Centrul comercial Westgate în timpul atacului. FOTO: Reuters

Gruparea islamistă care a atacat centrul comercial Westgate din Nairobi, la sfârşitul lunii septembrie, a fost un grup kamikaze, potrivit declaraţiei insurgenţilor somalezi shebab care au confirmat acest lucru marţi, relatează AFP.

Asediatorii, membri ai „brigăzii martirilor”, erau „fraţi care s-au oferit voluntari pentru a intra în rândul inamicilor şi să urmărească producerea haosului înainte de a ucide inamicul”, au declarat insurgenţii shebab.

Liderii shebab au respins afirmaţiile realizate de liderul armatei kenyene, Julius Karangi, cel care declarase că asediatorii au încercat să scape din centrul comercial după intervenţia forţelor de ordine kenyene.

„(Atacul de la – n.r) Westgate nu a fost o luptă, a fost un mesaj (…) Westgate a fost un mesaj destinat kenyenilor: retrageţi-vă din Somalia şi încetaţi agresiunea împotriva musulmanilor!”. Reprezentanţii shebab au revendicat foarte repede atacul de la Westgate, în urma căruia au murit 67 de persoane, iar 20 au dispărut.

Informaţiile furnizate de membrii shebab nu precizează numărul celor care au realizat atacul. Autorităţile kenyene consideră că este vorba de patru persoane, mult mai puţin faţă de numărul luat în calcul iniţial. De asemenea, aceştia consideră că au găsit cadavrele atacatorilor în partea centrală a clădirii, care s-a prăbuşit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite