Scânteia protestelor, reaprinsă la Istanbul. Doi bărbaţi, ucişi după ce forţele de ordine au tras în protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Udar, victimă colaterală
Udar, victimă colaterală

Doi oameni şi-au pierdut viaţa în violenţele care au început vineri noaptea la Istanbul, în cartierul Okmeydani. Violenţele au continuat în această dimineaţă, după ce forţele de ordine au încercat reprimarea protestelor.

Manifestanţi furioşi au atacat un vehicul în care se aflau agenţi ai forţelor de ordine, în timp ce poliţiştii au tras focuri de avertisment şi au utilizat gaze lacrimogene. Nouă persoane au fost rănite, fiind transportate la spitalele din apropiere.

Ambii protestatari ucişi au fost împuşcaţi. Unul dintre ei a decedat vineri dimineaţa la spital.

Tragedia minieră de la Soma, soldată cu 301 morţi, a declanşat un val impresionant de proteste în marile oraşe turce, împotriva regimului condus de premierul Erdogan.

Aroganţa cu care prim-ministrul a tratat accidentul minier a generat furia oamenilor. După o vizită la locul tragediei, Erdogan a declarat că exploziile în mine sunt „lucruri obişnuite în acest domeniu“, enumerând accidente miniere din Anglia secolului 19, SUA  sau China de la începutul secolului 20.

În urma accidentului din Soma, Guvernul condus de AKP şi angajatorul, Soma Kömür Isletmeleri, sunt acuzaţi de populaţie că au neglijat condiţiile de securitate în mina de cărbune, ceea ce a dus la ample proteste în mai multe oraşe, dar mai ales în Istanbul şi Ankara unde au fost înregistrate şi violenţe. Peste 20 de persoane au fost arestate.

FOTO Reuters

violente istanbul FOTO Reuters

 Ankara, Izmir şi Istanbul sunt principalele centre ale mişcărilor de contestare a conducerii lui Erdogan.

Una dintre persoanele ucise, Ugur Kurt, în vârstă de 30 de ani şi tatăl unui copil, se afla la funeraliile unei rude când a fost atins întâmplător de gloanţe ale poliţiei, care a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă împotriva câtorva zeci de contestatari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite