Scandalul Panama Papers. Percheziţii ale poliţiei la sucursala Mossack Fonseca din San Salvador

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a desfăşurat vineri seară o percheziţie la sucursala din San Salvador a cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului Panama Papers, care a scos la iveală un sistem de evaziune fiscală la scară planetară, relatează AFP, preluată de dhnet.be.

Această percheziţie a permis confiscarea „unei cantităţi importante de echipament informatic“, a anunţat procuratura pe contul său de Twitter. Totuşi, nu a fost făcută nicio arestare.

Autorităţile din El Salvador au anunţat miercuri deschiderea unei anchete pentru a stabili dacă cetăţenii acestei ţări a Americii Centrale ale căror nume apar în „Panama Papers“ au încălcat legea. Potrivit presei, numărul acestora ar fi de 33.

Procurorul Douglas Melendez s-a deplasat vineri seară la sediul cabinetului de avocatură din San Salvador. El a declarat presei că aproximativ 20 de calculatoare, precum şi documente au fost confiscate, în timp ce şapte angajaţi au fost interogaţi, fără a fi însă arestaţi. 

Autorităţile din El Salvador au decis să desfăşoare această operaţiune după ce au văzut că angajaţii retrăgeau numele cabinetului de avocatură de pe faţada clădirii. 

Peste 220 de firme offshore ale clienţilor din El Salvador ai cabinetului Mossack Fonseca au permis realizarea unor tranzacţii de sute de mii de dolari şi achiziţionarea de bunuri imobiliare în această ţară „scăpând supravegherii autorităţilor locale“, potrivit publicaţiei online El Faro. 

Scurgerea masivă de documente care a primit denumirea „Panama Papers“ şi care a fost prezentată pe data de 3 aprilie de peste 100 de publicaţii din întreaga lume a scos la iveală averi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau celebrităţi.

În cele aproximativ 11,5 milioane de documente provenind de la cabinetul de avocatură Mossack Fonseca apar, printre altele, numele unor persoane din anturajul preşedintelui rus, Vladimir Putin, al celui chinez, Xi Jinping, sau al fotbalistului argentinian Lionel Messi.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite