Riscul de tulburări civile a crescut în peste jumătate din țările lumii, conform unei analize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul de tulburări civile a înregistrat o creștere în acest an în mai mult de jumătate din țările lumii, semnalând o perioadă viitoare de instabilitate globală accentuată, alimentată de inflație, război și penuria de produse de bază, conform unei noi analize, relatează Business Insider.

Nemulțumirea populației este în creștere FOTO Shutterstock
Nemulțumirea populației este în creștere FOTO Shutterstock

Conform Verisk Maplecroft, o firmă britanică de consultanță și informații privind riscurile, 101 din cele 198 de țări monitorizate în cadrul Indexului de tulburări civile au înregistrat o majorare a riscului de proteste între al doilea și al treilea trimestru al acestui an. 

Compania a notat în raportul său, care a fost publicat joi, că doar 42 de țări au înregistrat o scădere a acestui risc. 

Deși au avut loc mai multe proteste de mare amploare și de profil înalt în prima jumătate a anului 2022, cel mai rău, fără îndoială, urmează să vină”, se arată în raport. 

Indicele Verisk se bazează pe mai mulți factori, precum nivelul inflației, modul în care țările răspund la disensiuni și efectul devastator pe care tulburările civile le-ar putea avea asupra infrastructurii unei țări. 

Nemulțumirea populației este în creștere

În raport sunt menționate națiuni precum Peru, Kenya, Ecuador și Iran, care s-au confruntat cu proteste din cauza creșterii costurilor. Conform indicelui Verisk, Sri Lanka a înregistrat o scădere a stabilității guvernamentale, după ce în luna iulie au fost organizate proteste violente în care zeci de mii de oameni au cerut demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa, considerat responsabil pentru criza economică fără precedent. 

Anunţul demisiei a fost făcut la finalul unei zile de proteste violente în care numeroşi protestatari au luat cu asalt reşedinţa oficială a preşedintelui Sri Lankăi şi au incendiat casa premierului. 

Unele dintre națiunile cele mai expuse riscului de proteste sunt țările cu venituri medii, care au avut fondurile necesare pentru a oferi protecție socială în timpul pandemiei COVID-19, dar care acum se luptă să mențină cheltuielile vitale pentru populația lor, conform cercetătorilor. 

În aceeași ordine de idei, țările mai bogate din Uniunea Europeană se confruntă cu aceleași riscuri. Nemulțumirile ar putea crește în Elveția, Olanda, Germania și Bosnia și Herțegovina din cauza efectelor războiului din Ucraina. 

Invazia Rusiei în Ucraina supraîncarcă prețurile la alimente și combustibil și alimentează o criză a costului vieții în întreaga lume”, a scris compania. „Cu toate acestea, cele mai grave efecte încă nu s-au declanșat”. 

Între timp, deficitul de energie din Germania a dus la pene de curent și la creșteri extreme ale prețurilor la energie, iar autoritatea de reglementare a țării a afirmat că națiunea trebuie să reducă consumul de gaz pentru a putea suporta ulterior iarna care urmează. 

Țările de Jos, care importă în mod normal 15% din gazul său din Rusia, se confruntă cu o dilemă cu privire la intensificarea forajelor în regiunea Groningen, care este bogată în gaze, riscând astfel să declanșeze cutremure devastatoare, care au afectat deja 26.000 de locuințe. 

Inflația va fi probabil resimțită mai puternic în următoarele câteva luni și este de așteptat să se înrăutățească în anul 2023, a scris Verisk. 

Numai o reducere semnificativă a prețurilor globale la alimente și energie poate opri tendința globală negativă a riscului de tulburări civile”, a menționat firma. 

Totodată, vremea este un factor cheie, conform raportului. Dacă temperaturile mai scăzute decât cele obișnuite ar lovi Europa în toamnă și iarnă, acest lucru ar exacerba o „criză energetică și de cost al vieții deja gravă”, a scris firma. 

Aceasta a adăugat că seceta ar putea crește prețurile la alimente și ar putea declanșa proteste în țările afectate. 

Următoarele șase luni vor fi probabil și mai agitate”, se arată în raportul menționat. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite