Focuri de artificii la Colombo. Preşedintele Sri Lankăi şi-a anunţat demisia la finalul unei zile de proteste violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari în palatul prezidenţial din Colombo FOTO EPA-EFE
Protestatari în palatul prezidenţial din Colombo FOTO EPA-EFE

Preşedintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, va demisiona miercurea viitoare, pe 13 iulie, a a anunţat sâmbătă preşedintele Parlamentului acestei ţării asiatice.

Anunţul a fost făcut la finalul unei zile de proteste violente în care numeroşi protestatari furioşi au luat cu asalt reşedinţa oficială a preşedintelui şi au incendiat casa premierului. Atât preşedintele cât şi premierul sunt în siguranţă.

„Decizia de a demisiona pe 13 iulie a fost luată pentru a asigura o predare paşnică a puterii”, a a declarat Mahinda Yapa Abeywardena, citat de Reuters.

„De acest motiv, cer publicului să respecte legea şi să menţină pacea”, a adăugat preşedintele Parlamentului srilankez.

Gotabaya Rajapaksa FOTO EPA-EFE

Gotabaya Rajapaksa FOTO EPA-EFE

Vestea demisiei lui Gotabaya Rajapaksa a fost primită cu artificii în Colombo, capitala Sri Lankăi.

Mai devreme, premierul Sri Lankăi, Ranil Wickremesinghe, s-a declarat gata să-şi dea demisia pentru a lăsa loc unui guvern de uniune naţională.

Sute de mii de persoane au înconjurat sâmbătă palatul lui Gotabaya Rajapaksa pentru a-şi exprima furia faţă de criza economică catastrofală prin care trece Sri Lanka.

Ulterior, protestatarii au mers şi la reşedinţa premierului şi i-au dat foc, după ce au avut loc ciocniri cu forţele de ordine în faţa reşedinţei.

Sri Lanka este în incapacitate de plată încă din aprilie. Ţara asiatică, a cărei datorii externe se ridică la 51 de miliarde de dolari, a început negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un credit de salvare.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite