Ri Je-Gang, un apropiat al lui Kim Jong-Il, şi-a pierdut viaţa într-un accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un apropiat al lui Kim Jong-Il a murit într-un accident rutier săptămâna trecută, incidentul fiind interpretat de unii drept un rezultat al luptelor interne din regimul nord-coreean, înainte ca liderul comunist să îşi anunţe succesorul în mod oficial, notează New York Times.

Ri Je-Gang, prim director adjunct al Comisiei centrale a Partidului Muncitorilor, considerat unul dintre cei mai influenţi oameni de la Phenian, a murit în accidentul rutier produs în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit presei nord-coreene, precizează New York Times.

Ri a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători ai lui Kim Jong-un, alături de Jang Song-taek.

Ri Je-Gang a fost un susţinător foarte puternic al lui Kim Jong-un şi a existat o luptă pentru putere la Phenian între facţiuni, a declarat Toshimitsu Shigemura, prfoesor de relaţii internaţionale la universitatea Waseda din Tokyo.

În prezenta, armata pare să domine lupta pentru succesiune, numele generalului O Kuk-Ryol fiind vehiculat drept posibil înlocuitor, a adăugat expertul.

Moartea acestuia a intervenit cu câteva zile înainte de cea de a doua reuniune a Parlamentului nord-coreean de anul acesta. Este prima dată când statul comunist organizează două sesiuni ale Parlamentului din 2003.

În cadrul reuniunii, cumnatul lui Kim Jong-Il, Jang Song-taek, a fost numit vicepreşedintele Comisiei naţionale de apărare, una dintre cele mai importante funcţii din ţară, o măsură ce ar putea sugera că Kim, în vârstă de 68 de ani, îşi continuă eforturile de a transfera puterea celui mai mic fiu al său, Kim Jong-un.

Choe Yong-rim, secretar şef al Comisiei Partidului Muncitorilor de la Phenian, a fost numit luni premier. Choe a susţinut un discurs la un miting în 30 mai, când peste 100.000 de persoane au criticat Coreea de Sud şi Statele Unite pentru că acuză regimul comunist pentru scufundarea unui vas militar.

Decesul lui Ri Je-Gang a generat speculaţii intense că la vârful regimului comunist de la Phenian se desfăşoară o luptă internă destabilizatoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite