Revoluţie alimentară? Un restaurant din Israel a organizat o degustare de carne de pui produsă în laborator

0
0
FOTO AFP
FOTO AFP

Un restaurant din apropiere de Tel Aviv serveşte carne de pui obţinută în laborator, prezentată drept un produs ecologic ce poate răspunde cererii tot mai mari de alimente din partea unei populaţii în creştere, relatează AFP, potrivit „Le Point”.

La parterul unei clădiri fără pretenţii din Ness Ziona, în centrul Israelului, un restaurant numit sugestiv „Puiul” serveşte burgeri într-un cadru original în care, dincolo de sala elegantă, iluminată discret, clienţii pot să vadă prin ferestre un laborator în care tehnicienii lucrează în spatele unor cuve mari din inox.

„Este pentru prima dată în lume când se poate gusta carne făcută în laborator observând în acelaşi timp procesul de producţie”, spune entuziasmat Ido Savir, directorul companiei SuperMeat.

În laboratorul său, celulele extrase din ouă de pui fertilizate sunt cultivate în bioreactoare şi hrănite cu lichide de origine vegetală bogate în proteine, grăsimi, zahăr, minerale şi vitamine. Datorită acestor lichide nutritive, celulele se dezvoltă la fel ca în corpul animalului şi devin ţesut muscular şi grăsime. La sfârşitul procesului, lichidul este îndepărtat din reactorul din care este colectată carnea artificială, iar rezultatul ajunge în farfurie, explică AFP.

„A fost delicios”, afirmă Gilly Kanfi, care se prezintă drept o „carnivoră”.

„Dacă nu ştiam, aş fi crezut că este un burger de pui ca oricare altul”, adaugă femeia.

Ea a făcut rezervare cu câteva luni înainte pentru a participa la această experienţă culinară.

Prima friptură „in vitro”, concepută din celule stem de vacă de un om de ştiinţă olandez de la Universitatea Maastricht, Mark Post, a fost prezentată în 2013. De atunci au apărut mai multe întreprinderi în acest sector. În decembrie, carne de pui artificială a fost servită la un restaurant din Singapore.

În aşteptarea omologării

Ido Savir, om de ştiinţă vegan, consideră că se află în „prima linie a unei revoluţii alimentare” ce urmăreşte să producă hrană limitând în acelaşi timp impactul asupra mediului.

Carnea in vitro este o modalitate prin care s-ar putea „creşte securitatea alimentară în întreaga lume, printr-un proces durabil, prietenos cu animalele şi eficient”, este de părere el.

Conform FAO, agenţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură, producţia mondială de carne va creşte cu 15% până în 2027.

În pofida entuziasmului manifestat de Ido Savir, persistă, totuşi, întrebări legate de impactul real asupra mediului al producţiei de carne în laborator, în special în ceea ce priveşte consumul de energie, şi de siguranţa sanitară.

Ido Savir speră să obţină omologările necesare pentru a vinde „carnea de pui” în Israel şi chiar în străinătate. Potrivit lui, compania sa poate produce sute de kilograme de carne in vitro în fiecare săptămână.

Însă puiul in vitro este oare carne? Vegetarienii nu sunt singurii care îşi pun această întrebare în Israel, unde numeroşi locuitori respectă regulile cuşer, codul alimentar al iudaismului.

Rabinul Eliezer Simcha Weisz, membru al Marele Rabinat al Israelului, apreciază că producerea cărnii care respectă mediul şi animalele ar putea rezolva unele „probleme din lume” şi că puiul de laborator ar putea fi etichetat în curând cuşer.

În opinia lui Tal Gilboa, activistă vegană care l-a consiliat pe fostul premier Benjamin Netanyahu în chestiuni alimentare, carnea produsă în laborator trebuie să fie înainte de toate o primă etapă către vegetarianism.

„Populaţia lumii creşte cu o viteză nebună”, iar singura modalitate de a răspunde acestei evoluţii va fi „prin tehnologie”, susţine ea.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite