Revoltă „nucleară“ în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul nuclear din Japonia a generat reacţii ale organizaţiilor ecologiste şi ale guvernelor din mai multe ţări europene. Zeci de mii de activişti au protestat în Germania faţă de planurile guvernului de a prelungi viaţa centralelor nucleare.

Circa 60.000 de persoane au format sâmbătă un lanţ uman de 45 de kilometri între centrul nuclear de la Neckarwestheim şi oraşul Stuttgart (din sud-vestul ţării).

Activiştii au protestat astfel faţă de planurile Berlinului de a extinde durata de utilizare a centralelor sale nucleare, o problemă-cheie în alegerile ce vor avea loc în două săptămâni în regiunea Bade-Wurtember, unde se află Stuttgart.Grupurile de mediu au cerut "pichete antinucleare" în întreaga ţară  începând de luni după-amiază.

 Ministrul austriac al Mediului, Nikolaus Berlakovich, va cere astăzi, la Bruxelles, introducerea unui test de rezistenţă pentru toate centralele nucleare din Europa. Potrivit ministrului austriac, trebuie verificate „siguranţa în caz de cutremur, sistemul de răcire şi dispozitivele de siguranţă".

Testarea centralelor

Autorităţile bulgare consideră „puţin probabil" riscul unui accident de genul celui din Japonia la centrala nucleară de la Kozlodui, situată pe malul Dunării.Centrala de la Kozlodui dispune de patru generatoare de electricitate independente, iar oricare dintre ele poate asigura răcirea reactoarelor în caz de necesitate.

În plus, un generator mobil de electricitate poate asigura curentul necesar răcirii reactoarelor, precizează comunicatul. Oficialii francezi din domeniul energiei nucleare au promis că vor urmări cu atenţie situaţia din Japonia şi că îi vor informa pe francezi „în timp real" de eventualele riscuri. „Suntem capabili să supraveghem teritoriul fancez în timp real. Acţionăm foarte transparent", a promis preşedinta Institutului de Radioprotecţie, Agnès Buzyn.

Oficialii francezi au spus că instalaţiile nucleare de pe teritoriul Franţei sunt sigure. „Toate centralele franceze sunt concepute luând în calcul riscul seismic şi cel de inundaţii. Nu am aşteptat un accident în Japonia pentru a ne pune această problemă, ceea ce nu însemnă că nu putem reevalua situaţia", a declarat ministrul Industriei şi Energiei, Eric Besson.

„Mitul siguranţei nucleare"

Aceste declaraţii nu au fost suficiente pentru a calma temerile organizaţiilor ecologiste. Greenpeace susţine că situaţia din Japonia readuce în discuţie „mitul siguranţei nucleare". „Într-o ţară cu reputaţie de siguranţă precum Japonia, catastrofa a apărut totuşi" , se arată într-un comunicat al organizaţiei.

„Maşina de ascundere a informaţiilor se pune în mişcare", afirmă organizaţia  Sortir du Nucléaire, reafirmându-şi dubiile privind respectarea riscurilor seismice de către centralele nucleare franceze. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite