Responsabil din cadrul Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului demisionează și acuză Israelul de „genocid de manual”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craig Mokhiber, un oficial de rang înalt din cadrul Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, și-a prezentat marți demisia, exprimându-și nemulțumirea față de reacția organizației la situația din Fâșia Gaza, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Craig Mokhiber consideră intervențiile armatei israeliene un „genocid”
Craig Mokhiber consideră intervențiile armatei israeliene un „genocid” FOTO Profimedia

Mokhiber, care ocupă funcția de director în cadrul Biroului din New York al Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, a demisionat printr-o scrisoare distribuită marți, la mai mult de trei săptămâni de la declanșarea conflictului dintre Israel și Hamas.

„Acesta este un caz de genocid de manual”, a declarat el într-o scrisoare trimisă pe 28 octombrie Înaltului Comisar Volker Türk.

„Proiectul colonial european, etno-naționalist în Palestina a intrat în faza sa finală, îndreptată spre distrugerea accelerată a ultimelor rămășițe ale vieții palestiniene autohtone în Palestina”, a adăugat Mokhiber.

Oficialul ONU acuză guvernele occidentale de complicitate

El a mai spus că guverne occidentale „sunt întru totul complice la acest asalt oribil”.

„Nu doar că aceste guverne refuză să își îndeplinească obligațiile 'de a asigura respectarea' Convenției de la Geneva, dar, în fapt, înarmează în mod activ asaltul, furnizând sprijin economic și informativ, și oferind acoperire politică și diplomatică pentru atrocitățile Israelului”, a apreciat el.

Aceste opinii se regăsesc și într-o postare recentă a lui Craig Mokhiber pe social media.

„Genocidul la care asistăm în Palestina este produsul deceniilor de impunitate a Israelului oferită de guvernul Statelor Unite și de alte guverne occidentale și al deceniilor de dezumanizare a poporului palestinian de către media corporatistă occidentală”, a scris el pe platforma X (ex-Twitter). „Ambele trebuie să înceteze acum. Luați cuvântul în favoarea drepturilor omului”, a îndemnat el.

Demisia lui Mokhiber intervine într-un context în care se înmulțesc relatările despre incidente antisemite și islamofobe în SUA și în lume.

După atacul surpriză al Hamas în Israel, în care au fost ucise 1.400 de persoane, bilanțul victimelor în enclava palestiniană a depășit 8.000, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, aflată sub controlul Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite