Reşedinţele regale şi parcurile acestora, închiriate pentru a umple vistieria casei regale britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Elizabeth a II-a, ale cărei venituri au scăzut din cauza austerităţii bugetare, profită de organizarea Jocurilor Olimpice la Londra pentru a încerca să îşi reumple vistieria, închiriind - fapt rarisim - reşedinţele regale pentru recepţii mondene şi parcul castelului Windsor pentru campare.

Comitetul olimpic rus îşi va stabili astfel cartierul general pe domeniul palatului Kensington, reşedinţa londoneză a prinţului William şi a soţiei sale Kate, informează AFP.

Cu aprobarea trezorierului reginei, Sir Alan Reid, locurile de aterizare pentru elicoptere şi terenul de joacă care înconjoară palatul vor găzdui standuri dedicate gastronimiei ruseşti, un podium pentru animaţii şi spaţii pentru picnic destinate tuturor doritorilor. Seara, aceleaşi zone vor fi rezervate pentru recepţii private la care pot participa până la 1.000 de invitaţi.

Închirierea parcului Perks Field permite "creşterea veniturilor familiei regale într-o perioadă în care bugetul ei a fost redus", a explicat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham, referindu-se la scăderea considerabilă din ultimii ani a fondurilor publice acordate familiei regale pentru deplasările şi angajamentele oficiale.

Buckingham Palace refuză să dezvăluie suma pentru care a fost închiriat Perks Field, însă, potrivit Daily Telegraph, ruşii ar fi plătit o garanţie de 250.000 de lire sterline (316.000 de euro).

Ei s-au angajat să respecte acest loc istoric şi unic: "Instalaţiile temporare şi utilizările lor vor fi de o calitate care va ţine cont de caracterul special al locurilor", se afirmă în cererea depusă la autorităţile din Chelsea şi Kensington.

O altă soluţie pentru umplerea vistieriilor: închirierea apartamentelor regale din Palatul Saint-James din Londra, pentru organizarea de recepţii pentru diverse firme, o premieră în istoria acestui castel construit în stil Tudor în urmă cu cinci secole.

Însă, doar firmele care au "legături ce pot fi dovedite cu familia regală" vor putea să rezerve saloanele palatului, precizează reprezentanţii Palatului Buckingham, fără să ofere alte detalii.

Potrivit tabloidului Daily Mail, tariful de închiriere ar putea atinge pragul de 30.000 de lire sterline (37.000 de euro) pe zi.

Pentru pasionaţii de sport, Palatul Saint-James are un amplasament ideal, aflându-se la doar câteva minute de mers pe jos de plaja de volei şi la mică distanţă de linia de sosire din cursa de maraton, pe celebrul The Mall, bulevardul care duce la Palatul Buckingham.

Un alt loc regal, un alt buget: Windsor Great Park, fostul parc privat de călărie al familiei regale, aflat lângă castelul medieval Windsor, reşedinţa reginei, care se va transforma în teren de campare. Doritorii trebuie să achite o taxă de 40 de lire sterline (50 de euro) pe noapte pentru a-şi amplasa cortul sau pentru a-şi parca rulota în parcul regal.

Adiacent aleii Long Walk, aleea de 4 kilometri care duce de la impozanta statuie a regelui George al III-lea la castel, parcul este situat la o distanţă de 45 de minute de centrul Londrei, însă la doar câţiva kilometri de zona unde vor avea loc probele olimpice de canotaj şi caiac-canoe.

Aproape 300 de amplasamente de camping sunt prevăzute, ca şi toalete şi duşuri portabile.

Iniţiativa acestor proiecte a aparţinut Crown Estate, asociaţia care administrează proprietăţile casei regale britanice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite