Proteste ample în Cuba faţă de puterea comunistă: „Jos dictatura!” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşini răsturnate în Havana în urma protestelor FOTO Getty Images
Maşini răsturnate în Havana în urma protestelor FOTO Getty Images

Mii de oameni au protestat împotriva guvernului comunist al Cubei pe străzile din Havana şi din alte oraşe ale ţării. Demonstraţiile de acest fel sunt o privelişte rară în Cuba, ţară condusă dicatorial de partidul comunist de zeci de ani.

Înregistrările video postate pe reţelele sociale îi arată pe protestatari mergând pe străzi şi strigând „Jos dictatura!”, „Vrem libertate!” şi alte sloganuri împotriva guvernului comunist, scrie BBC.

Aceştia cer şi vaccinuri pentru a face faţă pandemiei de COVID-19, protestele venind într-un moment în care Cuba a anunţat un număr record de noi infectări cu coronavirus.

Preşedintele Miguel Diaz-Canel a dat vina pe Statele Unite pentru proteste, iar susţinători ai guvernului au organizat propriile demonstraţii în Havana.

Vineri, Cuba a aprobat oficial propriul vaccin anti-COVID-19, Abdala 2, o premieră pentru un stat din America Latină. 

Opoziţia susţine că aceste proteste sunt cele mai ample manifestaţii anti-guvernamentale desfăşurate în Cuba în ultimii treizeci de ani. 

Pandemia de COVID-19 a scufundat Cuba într-o gravă criză economică, cea mai gravă din ultimii 30 de ani, care a exacerbat lipsa de alimente şi medicamente şi a generat tulburări sociale puternice, notează Agerpres.

Dificultăţile economice au determinat autorităţile să întrerupă furnizarea de curent electric timp de câteva ore pe zi.

„Situaţia energetică pare să fi încălzit unele spirite aici", a declarat presei Miguel Diaz-Canel, acuzând ca responsabile pentru criză sancţiunile SUA.

„Dacă vreţi ca poporul să o ducă mai bine, ridicaţi mai întâi embargoul" impus din 1962. „Există o mafie cubanezo-americană care plăteşte foarte bine pe reţelele de socializare (...) Ea s-a folosit de pretextul situaţiei din Cuba şi a chemat la manifestaţii în toate regiunile ţării”, a declarat preşedintele Miguel Diaz-Canel.

Acesta a recunoscut însă că „oamenii au venit să îşi exprime nemulţumirea” vorbind despre „evoluţionari dezorientaţi”.

Dar „suntem mulţi, iar eu sunt primul, care suntem gata să ne dăm viaţa pentru această revoluţie”, a adăugat preşedintele.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite