Profetul Mohamed, parodiat de o revistă de satiră din Spania: "Ştie cineva cum arată Mohamed?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscuta revistă de satiră "El Jueves" a publicat pe coperta sa un desen care ar putea stârni şi mai mult musulmanii indignaţi de filmul anti-islam, "Inocenţa Musulmanilor". Ambasada spaniolă din Egipt a luat măsuri de precauţie ca să-şi apere cetăţenii din ţara africană.

Coperta revistei de satiră înfăţişează mai mulţi bărbaţi musulmani, cu barbă, care sunt aliniaţi pentru proba de recunoaştere din grup. Deasupra imaginii apare întrebarea: "Dar... ştie cineva cum arată Mohamed?".

Revista a ieşit pe piaţă miercuri, iar coperta ei este legată de polemica născută de un film anti-islam în care e parodiat profetul Mohamed. Filmul a generat proteste violente în toate ţările musulmane, iar confruntările dintre forţele de ordine şi manifestanţi s-au soldat cu mai multe decese. Până acum au murit peste 10 persoane, printre care şi ambasadorul american în Libia, Christopher Stevens.

După ce a apărut revista, ambasada spaniolă din Egipt le-a transmis cetăţenilor spanioli care locuiesc în ţara africană să-şi ia măsuri de precauţi, având în vedere protestele violente generate atât de filmul anti-islam, cât şi de caricaturile din publicaţia franceză Charlie Hebdo. Ambasada şi centrele spaniole din Egipt şi-au întărit măsurile de siguranţă, pentru a preveni orice fel de incident.

Editorul revistei, Mayte Quilez a spus despre copertă că "se referă la libertatea de exprimare, o temă care ne aparţine". "Mereu căutăm subiecte acutale şi, până la urmă, toată lumea caută polemica, iar noi voiam să realizăm o copertă amuzantă şi parodică", a mai spus Quiles.

În iulie 2007, un judecător spaniol a decis confiscarea de pe piaţă a tuturor revistelor "El Jueves", după ce revista publicase pe copertă un desen care îi înfăţişează în pat pe prinţul moştenitor al Spaniei şi pe soţia lui, iar prinţul, cu o faţă care exprima entuziasmul, îi spune acesteia: "Îţi dai seama? Dacă vei rămâne însărcinată. Nu am fost niciodată atât de aproape de senzaţia că muncesc".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite