Prim-ministrul Irakului vrea un „război mondial” împotriva Al-Qaida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul Irakului, Nouri al-Maliki. FOTO: AFP
Prim-ministrul Irakului, Nouri al-Maliki. FOTO: AFP

Prim-ministrul Irakului Nouri al-Maliki, aflat într-o vizită în Statele Unite ale Americii,  a cerut joi comunităţii internaţionale să ducă „un al Treilea Război Mondial” împotriva „virusului” Al-Qaida, organizaţie care cunoaşte o adevărată dezvoltare în ţara sa, informează AFP.

Maliki a ajuns de miercuri la Washington şi trebuie să se întâlnească vineri cu preşedintele Barack Obama pentru a stimula cooperarea în domeniul combaterii terorismului între cele două ţări.

„Dorim un război internaţional împotriva terorismului”, a declarat liderul guvernului irakian în faţa audienţei sale din cadrului unei întâlniri la Institute of Peace, etichetând Al-Qaida şi organizaţiile afiliate acesteia drept „un virus” care aduce „vântul rău” în regiune, potrivit Iraqi News.

„Am avut două războaie mondiale; vrem un al treilea război împotriva celor care ne ucid oamenii şi care îşi doresc vărsarea de sânge”, a adăugat Maliki, lansând propunerea organizării de Irak a unei conferinţe internaţionale împotriva terorismului.

Liderul irakian a fost primit miercuri de vicepreşedintele american Joe Biden, reprezentantul american „reafirmând angajamentul Statelor Unite de a echipa (n.r. – militar) pe irakieni pentru a lupta împotriva Al-Qaida”, liderul american fiind citat de biroul de presă al Casei Albe.

„Toate eforturile noastre trebuie să fie direcţionate pentru a împiedica succesul Al-Qaida şi al altor organizaţii teroriste”, a continuat prim-ministrul irakian, „acuzat de sectarism” şi de dorinţa de a a-i stârni pe şiiţi contra sunniţilor.

Irakul este confruntat cu atentate în fiecare zi, iar nivelul violenţei este cel mai ridicat din ultimii ani, depăşind chiar conflictul interconfesional între şiiţi şi sunniţi încheiat în 2008.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite