Prezidenţialele din Filipine: Cele mai puternice două familii din ţară s-au aliat pentru alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sara Duterte-Carpio, în prim-plan, împreună cu tatăl ei Rodrigo Duterte FOTO EPA-EFE
Sara Duterte-Carpio, în prim-plan, împreună cu tatăl ei Rodrigo Duterte FOTO EPA-EFE

Foarte populară în Filipine, Sara Duterte-Carpio, fiica cea mare a preşedintelui Rodrigo Duterte, a cochetat o perioadă cu ideea de a-i succeda tatălui său la conducerea ţării, aşa cum s-a întâmplat la primăria oraşului Davao. Marţi, fiica lui Duterte şi-a anunţat intrarea în cursa prezidenţială, dar ca parteneră pentru candidatul Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr., fiul fostului dictator filipinez cu acelaşi nume.

Sara Duterte-Carpio va fi parteneră de candidatură a lui Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr. la alegerile prezidenţiale filipineze din mai anul viitor, au anunţat cei doi, confirmând astfel speculaţiile despre o alianţă între cele două familii puternice pe scena politică de la Manila.

Sara Duterte-Carpio, 43 de ani, care vizează postul de vicepreşedinte, şi-a anunţat într-un mesaj video intenţia de a candida alături de Marcos Jr., 64 de ani, cea mai recentă întorsătură din drama politică care a cuprins în ultimele săptămâni Filipine. Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr. este fiul dictatorului filipinez cu acelaşi nume înlăturat de la putere în 1986.

Rodrigo Duterte şi-a clarificat viitorul în politică luni, când s-a înscris în ultima clipă în alegerile pentru Senat. El îşi propusese anterior să se prezinte candidat la vicepreşedinţie împotriva propriei fiice. În Filipine, preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi separat.

Alianţa dintre clanurile Marcos şi Duterte este percepută de comentatori ca fiind „redutabilă”, familia Duterte bucurându-se de o influenţă politică considerabilă în sudul ţării, iar clanul Marcos rămânând solid în nordul ţării.

Rodrigo Duterte şi fiica sa Sara ar fi candidat separat cel mai probabil în speranţa protejării familiei de eventuale anchete penale legate de mandatul prezidenţial al capului ei.

Cu toate că era favorită în alegerile prezidenţiale, Sara Duterte-Carpio, care i-a urmat tatălui său la primăria oraşului Davao, a ales să fie doar parteneră pentru Marcos Jr., al doilea clasat în preferinţele alegătorilor. Comentatorii politici se aşteaptă ca cei doi să câştige alegerile.

Însă fostul campion la box, devenit senator, Manny Pacquiao, speră să le strice jocul. Candidat la preşedinţie, Pacquaio a spus că plănuieşte să investigheze unii membri ai administraţiei şi pe preşedintele Rodrigo Duterte în cazul în care va câştiga în alegeri. „Toţi acei oficiali corupţi ar trebui închişi”, a declarat el. „Numai aşa putem avea creştere economică în ţara noastră, pentru că acesta este cancerul acestei ţări, piedica dezvoltării”.

Faimosul primar al Manilei, Francisco Domagoso, este de asemenea în cărţi pentru postul de preşedinte.

Marcos Jr. a candidat fără succes la vicepreşedinţia ţării în 2016. Înscrierea sa în cursa prezidenţială  constituie un eveniment într-o ţară unde mulţi încă nu şi-au revenit după perioada legii marţiale din anii 1970 sub dictatura lui Marcos senior.

Familia Marcos a căutat mult timp să-i refacă imaginea şi a negat în mod repetat acuzaţiile privind deturnarea a miliarde de dolari din averea statului pe vremea când Marcos senior se afla la putere, al cărui regim a căzut în urma revoltei declanşate de mişcarea „Puterea Oamenilor”. 

Rodrigo Duterte lasă la rândul său o preşedinţie controversată, marcată mai ales de războiul împotriva drogurilor, soldat cu mii de morţi. De altfel, acest război a intrat în atenţia Curţii Penale Internaţionale, care a deschis o anchetă pe 15 septembrie.

Noul procuror al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru „a descoperi adevărul” în războiul dus de Duterte împotriva drogurilor. Duterte a declarat la rândul său că îşi va pregăti apărarea şi va coopera cu CPI.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite