Preşedintele Filipinelor, către Statul Islamic: „Pot face barbariile voastre de 10 ori mai bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat, luni, că va răspunde cu aceeaşi măsură grupării teroriste Stat Islamic în cazul în care aceasta se va extinde în arhipelagul asiatic, menţionând că poate aplica metodele grupării radical-islamiste „de 10 ori mai bine”, conform cotidianului „Sun Star”.

„Următoarea noastră grijă este, desigur, terorismul Statului Islamic. Ei nu au o ideologie politică. Am văzut ( n.r. - de la SI) practici barbare şi chiar decapitări în văzul tuturor. Nu ştiu cum să primesc asemenea acţiuni dar, dacă veţi face asta, veţi scoate ce e mai rău din mine şi aţi pierdut. Dacă voi o puteţi face, eu o pot face de 10 ori mai bine ca voi cu siguranţă” a declarat şeful statului filipinez, în cadrul unei ceremonii de numire a mai multor oficiali.

 Duterte a avertizat organizaţia teroristă că îşi „va pune la bătaie onoarea, viaţa şi mandatul de preşedinte” în cazul în care va fi provocat, adăugând că nu va permite ca ţara lui să fie distrusă de terorism. 

Filipinele se află sub ameninţarea răspândirii fundamentalismului islamic, preluat deja de o parte din grupările insurgente musulmane din sud-vestul ţării. Arhipelagul se confruntă de aproape jumătate de secol cu o insurgenţă a populaţiei Moro, majoritar musulmană, care a făcut între 120.000 şi 150.000 de victime de-a lungul ultimelor cinci decenii. Majoritatea grupărilor insurgente are musulmanilor Moro, precum Frontul Naţional de Eliberare Moro, resping radicalismul islamic şi luptă pentru dreptul la autodeterminare, egalitarianism şi „democraţie islamică”.

Musulmanii compun aproximativ 5% din populaţia de peste 100 de milioane de locuitori a ţării, care este predominant romano-catolică. În 2014, gruparea islamistă filipineză Abu Sayyaf şi-a proclamat loialitatea faţă de Statul Islamic, oferind grupării teroriste un contingent de aproape 400 de luptători în arhipelag. De atunci, gruparea s-a implicat în mai multe răpiri de persoane şi a filmat decapitarea unor ostatici.

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a devenit notoriu pentru programul său antidrog extrem dur, pe parcursul căruia a cerut atât poliţiei, cât şi populaţiei să ignore legile ţării şi să omoare persoanele suspectate de trafic sau consum de droguri. Mai multe organizaţii umanitare au estimat, la începutul lunii august, că apelul lui Duterte a rezultat în moartea a peste 700 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite