Presa rusă: un scut antirachetă în Bulgaria ameninţă direct Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazetele ruseşti au comentat anunţul de vineri al Bulgariei, potrivit căreia oficialii de Sofia ar accepta pe teritoriul ei elemente ale scutului american de apărare antirachetă.

Instalarea scutului în România: implicaţiile politice şi tactice

Focşani: (FOTOGALERIE) Fruntaşul Constantin Buturugă este condamnat să meargă în cârje pentru carieră

Ziarul Vzgliad îl citează pe primul vicepreşedinte al Academiei ruse pentru Probleme Geopolitice, Konstantin Sivkov, declarând că instalarea unor elemente ale sistemului american de apărare pe teritoriul bulgar "ameninţă direct Rusia".

Sivkov pretinde că argumentul potrivit căruia scutul de apărare antirachetă american în Europa ar fi îndreptat contra unor rachete din Iran sau Coreea de Nord este ridicol, întrucât niciunul dintre aceste state nu are capacitatea de a efectua asemenea lovituri.

"Apărarea Statelor Unite în Europa este creată pentru a coborî nivelul armamentului operaţional şi rachetelor tactice ruse. SUA au început să creeze o infrastructură militară pentru a exercita presiune militară asupra Rusiei", susţine expertul rus în geopolitică.

Maxim Minaev, expert principal la Centrul rus pentu Afaceri Politice, este citat şi el declarând că Statele Unite urmează programul asupra sistemului de apărare antirachetă în Europa anunţat în septembrie 2009. El nu exclude includerea Georgiei în scutul antirachetă american şi este convins că Moscova a pierdut şansa de a influenţa Statele Unite asupra intenţiilor lor de a localiza un teatru de apărare antirachetă în Europa şi că acum Rusia nu ar mai putea face mare lucru.

Potrivit unui alt ziar rus, Kommersant, "Deşi este încă devreme să se vorbească despre instalarea unor elemente ale apărării antirachetă americane în Bulgaria, declaraţiile lui Borisov nu au făcut Ministerul rus al Afacerilor Externe să se simtă foarte fericit"

Moscova a cerut Washingtonului clarificări asupra planurilor Statelor Unite de a localiza un scut antirachetă în Europa imediat după ce preşedintele român Traian Băsescu a declarat la 4 februarie că România doreşte să se alăture scutului.

Boiko Borisov: Dacă UE este de acord, Bulgaria poate participa la scutul american antirachetă

Băsescu: Pe teritoriul României vor fi plasaţi interceptori ca parte a scutului antirachetă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite