Premierul thailandez a anunţat că va dizolva Parlamentul şi va convoca noi alegeri, pe fondul protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul thailandez, Yingluck Shinawatra, a anunţat, luni, că va dizolva Parlamentul şi va aproba organizarea alegerilor anticipate, după ce numeroase proteste au avut loc în capitala din Bangkok, informează BBC.

Măsura anunţată de oficial vine ca urmare a demisiei în bloc de duminică a parlamentarilor opoziţiei, precum şi din cauza protestatarilor tot mai numerşi care s-au pregătit să mărşăluiască spre sediul Guvernului thailandez.

Deşi prim-ministrul Yingluck Shinawatra a câştigat alegerile în 2011, protestatarii susţin că echipa sa guvernamentală este controlată de un frate al premierului, fostul lider Thaksin Shinawatra. Din acest motiv, manifestanţii îi cer prim-ministrului să elibereze funcţia.

„În acest moment, când există atât de mulţi oameni împotriva guvernului, cea mai bună măsură este să dăm înapoi puterea cetăţenilor thailandezi, iar ei să decidă prin intermediul alegerilor”, a fost anunţul făcut de premierul thailandez la televiziunea publică.

În discursul susţinut de oficial nu a fost oferită o dată pentru organizarea alegerilor, însă prim-ministrul a subliniat că vor avea loc cât mai curând posibil.

Partidul doamnei Shinawatra are capacitatea de a atrage voturi numeroase din zonele rurale şi sărace ale Thailandei. Până în acest moment nu este clar dacă decizia premierului va fi suficientă pentru a mulţumi protestatarii.

Liderul protestatarilor, Suthep Thaugsuban, un fost politician din opoziţie, a anunţat că mişcarea va continua, scopul manifestanţilor fiind de a dezrădăcina regimul Thaksin.

Fostul premier Thaksin Shinawatra este în exil după ce echipa sa a fost răsturnată de la putere printr-o lovitură de stat, în 2006.

Mai mult de circa 60 de şcoli din Bangkok au fost închise ca măsură de precauţie împotriva demonstraţiilor planificate la sediul Guvernului thailandez.


Citeşte şi:

VIDEO Thailanda: Manifestanţii au pătruns în sediul Guvernului

Manifestanţi care reclamă plecarea de la putere a premierului thailandez au pătruns marţi, în masă şi fără să întâmpine rezistenţă, în complexul în care se află sediul Guvernului, relatează jurnalişti AFP.

VIDEO UPDATE  Thailandezii asediază ministerele la Bangkok

Manifestanţii thailandezi au asediat, marţi, mai multe ministere din Bangkok, la o zi după ocuparea a două dintre ele, pentru a cere plecarea Guvernului, potrivit unui ministru şi jurnaliştilor aflaţi la faţa locului, transmite AFP

Ministerul Finanţelor din Thailanda, luat cu asalt de mii de manifestanţi

Sute de manifestanţi au intrat, luni, în Ministerul Finanţelor de la Bangkok, în cadrul protestelor antiguvernamentale din Thailanda, relatează AFP. Protestatarii cer demisia premierului thailandez Yingluck Shinawatra.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite