Piata de leasing operational ar putea creste cu 50%
0Piata de leasing operational cu management de flote ar putea creste in acest an cu 50%, la 30.000 de masini, pe fondul nevoii de lichiditati a clientilor si a cresterii cererilor pentru sale&lease-back, a declarat...
Piata de leasing operational cu management de flote ar putea creste in acest an cu 50%, la 30.000 de masini, pe fondul nevoii de lichiditati a clientilor si a cresterii cererilor pentru sale&lease-back, a declarat agentiei Mediafax directorul executiv al Fleet Management Services, Daniel Ivan. "Ma astept ca piata de leasing operational cu management de flote incluse sa creasca in acest an cu 50%, la 30.000 de unitati, nevoia de cash si cererile de sale&lease-back fiind elemente care ar putea conduce la acest avans. Pe de alta parte, e mai simplu sa-ti iei masina in leasing operational decat in leasing financiar, procedurile de aprobare fiind mai simple", a afirmat Ivan.
El apreciaza ca potentialul pietei locale este de 200.000-300.000 de masini, iar in doi-trei ani ar trebui sa se atinga prima suta de mii de unitati in industrie.
"Daca in Germania sau Franta, minim 35-40% din flotele companiilor sunt in leasing operational , consider ca si la noi exista un mare potential, dar in continuare e ceva legat de mentalitate, de neincredere. Factorii de decizie de la companiile romanesti prefera sa aiba propriul departament auto si sa-si achizitioneze singuri masinile, in ideea ca stapanesc mai bine procesul, dar isi disipa eforturile in loc sa se concentreze pe activitatea de baza", a spus directorul FMS.
Totusi, sunt cazuri in care companii mici, cu un parc de 10-20 de masini, apeleaza la servicii de management de flota dupa ce-si dau seama ca problemele pe care le au de rezolvat cu autovehiculele proprii le ocupa prea mult timp, care ar putea fi folosit pentru dezvoltarea afacerii.
Pe de alta parte, din cauza crizei, multe firme mari si-au redus parcul auto cu un procentaj cuprins intre 5% si 15%, insa au diminuat si rulajul masinilor de la circa 3.000 de kilometri pe luna la 2.000 de kilometri, si, implicit, consumul de combustibil cu 10-15%.
"In domeniul distributiei se resimte cel mai tare reducerea numarului de kilometri parcursi pe luna, firmele reanalizandu-si rutele. Mai am un client din domeniul petrolier, care este afectat de criza si si-a redus putin numarul de masini. In schimb, cei din retail se dezvolta in continuare", a mentionat Ivan.
In ceea ce priveste intarzierile la plata ratelor lunare, directorul FMS spune ca a avut foarte putine cazuri pe segmentul leasingului operational, iar default-urile se ridica la 4-5% din portofoliu.
"Din fericire mi s-au intors masini care erau spre final de contract si care au fost relativ usor de vandut", a afirmat Ivan.
Compania analizeaza, in ultima perioada, mult mai atent situatia clientilor noi inainte de a incheia un contract, iar din ianuarie-februarie cere in majoritatea cazurilor garantii banesti, echivalentul a maxim doua-trei rate lunare. Pentru clientii vechi care au o situatie buna nu se pune problema garantiilor, acestea fiind solicitate doar daca situatiile lor financiare se deterioreaza.
Pe piata de leasing operational si management de flote mai activeaza Sixt New Kopel, ALD Automotive, Arval Romania, Hertz Lease, Dirent si LeasePlan, precum si mai multe societati de profil apartinand companiilor mari de leasing financiar, precum UniCredit Fleet Management sau Porsche Mobility.