Pentru prima dată în istorie, masa tuturor construcţiilor realizate de oameni pe Terra depăşeşte biomasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terra
Terra

Pentru prima dată în istorie, masa tuturor construcţiilor realizate de oameni - inclusiv clădiri, şosele şi aparatură - urmează să depăşească masa totală a materiei vegetale şi animale de pe Terra, potrivit unui studiu publicat de revista Nature.

Cercetarea, realizată de Weizmann Institute of Science din Israel, susţine că omenirea şi Pământul se află la ''un moment de cotitură'' în 2020, când masa întregii materii produse de om a ajuns egală cu masa florei şi faunei, cum ar fi copacii, plantele, animalele, bacteriile şi ciupercile.

Institutul, situat la sud-est de Tel Aviv, estimează că masa materiei produse de mâna omului va fi de două ori mai mare decât cea a biomasei până în 2040.

Până atunci, ''jungla'' din beton, oţel şi plastic creată de oameni este preconizată să cântărească cel puţin două teratone.

''Bineînţeles, este imposibil să cântăreşti toată materia de pe Terra, ceea ce înseamnă că datele prezentate sunt cele mai bune estimări posibile, cu o abatere de plus sau minus şase ani'', a precizat cercetătorul principal Ron Milo, profesor de ştiinţe ale mediului şi plantelor în cadrul Weizmann Institute.

Acesta a spus că studiul este, după ştiinţa sa, primul care compară masa fabricată de om cu biomasa, notează dpa, preluată de agerpres.ro. 

Rezultatele cercetării ''demonstrează cât de mult s-a extins amprenta noastră globală peste ''măsura de la pantof'', a spus Milo.

''Sperăm că odată ce avem toate aceste date şocante în faţa ochilor, putem, ca specie, să ne asumăm responsabilitatea'', a mai spus acesta.

Prin asumarea responsabilităţii, a declarat cercetătorul pentru DPA, se înţelege conştientizarea faptului că noi, oamenii, suntem jucătorii dominanţi, care ar trebui să se gândească la modalităţi de a avea mai bine grijă de biosfera planetei.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite