ONU cere israelienilor şi palestinienilor să evite un „nou conflict devastator“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general al ONU, Antonio Guteres
Secretarul general al ONU, Antonio Guteres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a cerut israelienilor şi palestinienilor să evite „un nou conflict devastator“, după escaladrea violenţelor soldate cu moartea, vineri, a patru palestinieni şi a unui soldat israelian, informează AFP.

„Sunt extrem de preocupat de această escaladare a violenţei în Gaza şi sudul Israelului. Este necesar ca toate părţile implicate să se îndepărteze urgent de riscul unui nou conflict devastator. Cer Hamas şi militanţilor palestinieni să oprească lansarea de rachete şi să nu mai provoace de-a lungul liniei de demarcaţie. Iar Israelul trebuie să dea dovadă de reţinere pentru a evita escaladarea situaţiei", se arată în comunicatul secretarului general al ONU.

Secretarul general al Naţiunilor Unite le cere Hamas şi militanţilor palestinieni să oprească lansarea de rachete sau de baloane incendiare şi să nu se mai angajeze în provocări de-a lungul liniei de separaţie între Israel şi Fâşia Gaza, iar Israelul "trebuie să arate reţinere pentru a evita inflamarea situaţiei".

Antonio Guterres a încurajat toate părţile să lucreze cu ONU pentru găsirea unei soluţii la această situaţie "periculoasă". "Orice nouă escaladare pune în pericol viaţa palestinienilor şi israelienilor, agravează catastrofa umanitară în Gaza şi subminează eforturile actuale de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi a ajuta la revenirea Autorităţii Palestiniene în Gaza", a încheiat secretarul general.

Un acord de încetarea focului care reduce posibilitatea unui nou război a fost stabilit între Israel şi gruparea Hamas, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după o zi în care armata israeliană a bombardat masiv Fâşia Gaza. Este al doilea armistiţiu încheiat între cele două părţi într-o săptămână, într-un context de temeri crescânde privind un nou război.

Vineri, un soldat israelian a fost împuşcat de tiruri palestiniene de-a lungul frontierei, fiind primul soldat ucis aproape de Fâşia Gaza după războiul lansat de armata israeliană împotriva Hamas, în 2014, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt militar.

De la sfârşitul lunii martie, palestinienii demonstrează săptămânal în zona frontierei pentru a denunţa blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza şi a cere dreptul la revenire al refugiaţilor palestinieni obligaţi să-şi părăsească pământurile în 1948, când a fost creat statul Israel. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite