Obama, neputincios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama se zbate pe scena politică a lumii într-o mare de confuzie.

Preşedintele George W. Bush n- o fi câştigat el premiului Nobel pentru Pace, nici prea popular în cadrul ONU (care manifesta toleranţă faţă de dictatori)  n-a fost, dar măcar era temut de inamicii Americii. Mulţi tirani au început să tremure de frică în momentul în care tancurile SUA au invadat Bagdadul înlăturânu-l de la putere pe unul dintre cei mai odioşi pishopaţi ai lumii. Chiar şi invincibila Al-Qaida a pălit în urma atacului din Irak, înregistrând mari pierderi şi fiind umilită de forţele americane. Bush credea în excelenţa poporului american şi nu-i era teamă să şi arate acest lucru. El credea că drepturile omului şi răspândirea libertăţii în lume contează într-adevăr şi că ambele fac parte din politica externă a Statelor Unite.  Sincer, în acest moment, este greu de descifrat care este viziunea actualei administraţii americane despre politica sa externă.

Cu excepţia frontului din Afganistan, unde briliantul general Petreus a măturat pe jos cu talibanii, administraţia Obama se zbate pe scena politică a lumii într-o mare de confuzie. Şi chiar şi în Afganistan, succesul militar pe front este şubrezit de strategia unei retrageri artificiale impuse de Casa Albă. Acest lucru oferă inamicului avantaje multă vreme de acum încolo. Cele mai recente dintre provocările lansate de Coreea de Nord - vorbim de bombardarea insulei sud-coreene din Marea Galbenă şi scufundarea unei nave sud-coreene - coincid cu un moment în care puterea americană lipseşte fără învoire de pe scena lumii iar, Casa Albă pare mai slăbită ca oricând. Într-o lume cu din ce în ce mai multe pericole, Barack Obama a adoptat o politică a blândeţii, ca un cerb în faţa farurilor aprinse. În timp ce războaiele, pe care le poartă se-nteţesc, Statele Unite par mai vulnerabile.

Alianţele americane cu Marea Britanie, Israel, Japonia şi statele din centrul şi estul Europei au primit o lovitură din partea Casei Albe, care se arată mult mai preocupată să ceară scuze adversarilor decât să întărească legăturile cu aliaţii strategici. Atacul lansat marţi de Phenian este un semnal de alarmă că America nu-şi permite să lase garda jos şi că mai degrabă trebuie să-şi confrunte duşmanii decât să-i împace. 

The Telegraph, (marea britanie)  24 noiembrie

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite