O mică schimbare în Arabia Saudită privind dreptul femeilor de a conduce: doar peste 30 de ani şi înainte de ora 20.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, au existat proteste la scară mică, însă curajoase, făcute de femei care şi-au scos maşinile , au condus şi apoi au postat filme pe reţelele sociale FOTO AP
Anul trecut, au existat proteste la scară mică, însă curajoase, făcute de femei care şi-au scos maşinile , au condus şi apoi au postat filme pe reţelele sociale FOTO AP

Consiliul Regal din Arabia Saudită a recomandat ca Guvernul să ridice interdicţia privind dreptul femeilor de a conduce, anunţă un membru al Consiliului. Ridicarea interdicţiei se referă doar la femeile peste 30 de ani, care oricum trebuie să părăsească şoselele până la ora 20.00.

Consiliul Shura a făcut recomandări privind dreptul femeilor saudite de a conduce. Aceste recomandări nu sunt obligatorii pentru Guvern, totuşi reprezintă un pas imens înainte după ani în care regatul a respins orice revizuire a interdicţiei femeilor de a conduce autovehicule, notează „Mashable“.

Anul trecut, au existat proteste la scară mică, însă curajoase, făcute de femei care şi-au scos maşinile , au condus şi apoi au postat filme pe reţelele sociale. Interdicţia de a conduce, unică în lume, este impusă pentru că musulmanii ultraconservatori ai Arabiei Saudite spun că „decadenţa“ se va propaga dacă femeile conduc.

Recomandările Consiliului Shura au fost făcute în secret, într-o şedinţă închisă publicului de luna trecută, a mărturisit un membru al Consiliului pentru „Associated Press“, punând condiţia anonimatului, din cauză că aceste recomandări nu au fost făcute publice.

Potrivit recomandărilor, doar femeile peste 30 de ani vor avea dreptul să conducă un autovehicul, având nevoie de permisiunea unei rude masculine, de obicei soţul sau tatăl, dar, în lipsa acestora, de la fiu sau frate. Femeile vor avea voie să conducă de la 7 dimineaţa la 8 seara, de sâmbătă până miercuri, iar joia şi vinerea de la 12.00 la 20.00. Restricţiile de joi şi vineri sunt explicate de faptul că weekendul saudit a fost schimbat prin decret regal şi cuprinde ziua de vineri şi cea de sâmbătă.

Condiţiile mai presupun şi că femeia de la volan trebuie să aibă o îmbrăcăminte conservatoare şi să nu poarte machiaj, a adăugat oficialul. În oraşe, femeile pot conduce fără a fi însoţite de o rudă masculină, dar în afară, un bărbat trebuie să le însoţească.

Consiliul a mai adăugat şi că va trebui creat un „departament al femeilor în trafic“ pentru a trata cu şoferiţele în cazul în care maşinile acestora se strică sau dacă întâmpină alte probleme, dar şi pentru a le putea amenda. Se recomandă ca femeile din cadrul departamentului să fie supervizate de „agenţii religioase“.

Consiliul Shura de 150 de membri este numit de Rege şi este cea mai apropiată instituţie de un parlament în Arabia Saudită, deşi nu are putere legislativă. Regele Abdullah a numit, pentru prima dată, femei în consiliu, existând acum 30 de membre.

Interdicţia de a conduce, a forţat familiile saudite să angajeze şoferi pentru femei. Cele care nu-şi permiteau 300-400 de dolari pe lună pentru un asemenea şofer, trebuiau să se bazeze pe rudele masculine să le ducă la serviciu, la şcoală, la cumpărături sau la doctor.

Interdicţia de a conduce este parte a unor restricţii generale impuse femeilor ce se bazează pe interpretarea strictă a legii Sharia, cunoscută sub numele de „Wahhabism“. Sexele sunt separate foarte strict, iar femeile trebuie să poarte în public eşarfă pe cap şi veştminte largi, negre. Femeile trebuie să aibă permisiunea unui bărbat pentru a călători, a se căsători, a urma cursurile unei şcoli superioare sau pentru a suferi anumite intervenţii chirurgicale.

Activistele şi-au lansat ultimul protest împotriva interdicţiei de a conduce pe 26 octombrie, atunci când zeci de femei au condus maşinile prin cartiere şi au postat filme pe reţelele sociale. Campania a făcut autorităţile să emită un comunicat prin care le avertiza că vor exista repercusiuni ferme, conchide „Mashable“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite