O coaliţie de personalităţi declară război încălzirii globale prin intermediul „World War Zero“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al diplomaţiei americane John Kerry a lansat duminică „World War Zero“, o coaliţie de luptă împotriva încălzirii globale sprijinită de numeroase personalităţi, între care Leonardo DiCaprio, Emma Watson sau Arnold Schwarzenegger.

Iniţiativa a fost lansată în ajunul deschiderii COP 25 de la Madrid, o conferinţă ONU pe tema climatului, relatează „The Huffington Post“.

Denumită „World War Zero“, iniţiativa reuneşte politicieni din tabere diferite şi vedete internaţionale.

„Reunim aliaţi improbabili pentru o misiune comună: să determinăm lumea să răspundă crizei climatice în acelaşi mod în care ne-am aliat să câştigăm Al Doilea Război Mondial“, anunţă iniţiatorii mişcării.

Potrivit „The New York Times“, circa 60 de personalităţi susţin această coaliţie, al cărei buget este, pentru moment, de 500.000 de dolari.

Printre personalităţile politice figurează actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator republican de California sau John Kasich, fost guvernator republican de Ohio, dar şi fostul preşedinte democrat american Bill Clinton sau fosta secretară de Stat Madeleine Albright.

Actriţa britanică Emma Watson şi cântăreţul Sting fac parte la rândul lor din această coaliţie, la fel ca americanul Leonardo DiCaprio.

Venit să-şi apere iniţiativa în platoul postului de televiziune NBC, John Kerry a dat asigurări că aceste personalităţi cu opinii politice foarte diferite au o dorinţă comună, şi anume „să facă în aşa fel, atât în America cât şi întreaga lume, ca oamenii să plaseze miza (luptei împotriva încălzirii globale, n. red.) printre priorităţile lor de vârf“.

„Trebuie să tratăm aceasta ca pe un război“, a subliniat fostul secretar de Stat al lui Barack Obama.

John Kerry şi alţi membri ai organizaţiei vorr organiza începând din ianuarie reuniuni în întreaga lume pentru a-şi pleda cauza.

Administraţia Trump nu împărtăşeşte acest punct de vedere.

La 4 noiembrie, Washingtonul a oficializat retragerea din Acordul privind clima de la Paris.

Secretarul general ONU: războiul nostru cu natura trebuie să ia sfârşit

Secretarul general al ONU, portughezul António Guterres, asigură că este nevoie de mai multă voinţă politică pentru a stopa criza climatică şi consideră că războiul lumii cu natura trebuie să ia sfârşit.

La o conferinţă care a avut loc duminică, înaintea startului COP 25, secretarul general al ONU a spus că „punctul din care nu ne vom mai putea întoarce în ceea ce priveşte această criză climatică ţine de noi“ şi a cerut un angajament mai puternic din partea ţărilor care produc cele mai multe emisii.

„Vedem clar că cei mai mari producători de emisii din lume nu îşi fac treaba şi fără ei scopul nostru este de neatins“, a spus Guterres înaintea adunării care a început luni şi va dura până la 13 decembrie.

Guterres a mai spus că se aşteaptă ca la COP25 să fie făcută o demonstraţie clară de ambiţie şi angajament şi a cerut să fie atins obiectivul comunităţii ştiinţifice de a nu permite creşterea temperaturii planetei cu mai mult de 1,5 grade Celsius. 

„Până acum, eforturile noastre de a ajunge la aceste obiective nu au fost adecvate şi sunt ţări care nici măcar nu respectă angajamentele“, a mai spus el, referindu-se la Statele Unite şi China.

Secretarul general al ONU a lăudat Uniunea Europeană pentru angajamentul luat cu privire la cauza climatică şi a spus că se aşteaptă ca „Europa să fie un stâlp fundamental în negocierea globală“.

„Dacă Europa reuşeşte obiectivul neutralităţii din punct de vedere al emisiilor de carbon pentru toate ţările europene va avea o autoritate morală foarte importantă pentru ca negocierile mondiale să aibă succes“.

Parlamentul European a declarat, joi, urgenţă climatică şi a adoptat o rezoluţie în acest sens. O delegaţie a Parlamentului European va participa la conferinţa ONU.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri