Doi morți după un nou cutremur în Mexic. Seismul a avut magnitudine 6,9

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou seism care s-a produs în noaptea de miercuri spre joi în vestul Mexicului a fost resimţit până în capitala ţării, unde două persoane au fost ucise, la trei zile după un alt cutremur care a provocat la rândul său tot două victime, informează AFP.

seism jpeg

Noul seism, care a avut magnitudinea 6,9 şi a fost înregistrat cu puţin timp înainte de ora locală 01:20 (06:20 GMT), a fost cea mai puternică replică a cutremurului de luni, a anunţat Serviciul naţional de seismologie din Mexic. Epicentrul a fost localizat în vestul ţării, în apropiere de ţărmul Oceanului Pacific, potrivit Agerpres. 

La Ciudad de Mexico, o femeie a murit după ce a căzut „pe scările imobilului” în care locuia, după activarea sirenei de avertizare împotriva seismelor, a anunţat primarul local, Claudia Sheinbaum, citând pe Twitter serviciile de siguranţă cetăţenească. A doua victimă este un bărbat care a murit în urma unui infarct.

În capitala mexicană, alarmele i-au trezit pe localnici şi au golit de clienţi ultimele restaurante rămase încă deschise la acea oră.

Mulţi oameni s-au grăbit să iasă pe străzi în pijamale după ce au auzit sunetul strident al alarmei.

A urmat o zguduitură puternică, resimţită în această metropolă în care locuiesc 25 de milioane de oameni.

Epicentrul a fost situat în statul Michoacan, a anunţat pe Twitter preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, care a dezvăluit că patru state din vestul Mexicului au fost afectate: Michoacan, Colima, Jalisco şi Guerrero -, precum şi capitala ţării. „Pentru moment, nu au fost semnalate pagube importante”, a adăugat el.

Coincidenţă foarte rară

Primarul din Ciudad de Mexico a anunţat că mai multe elicoptere survolează în prezent oraşul pentru a repera eventualele clădiri avariate.

Epicentrul a fost localizat la 84 kilometri de oraşul Coalcoman, a precizat Serviciul naţional de seismologie.

Epicentrul seismului de luni, care a avut magnitudinea 7,7, s-a aflat tot în statul Michoacan, aproape de coastele de la Oceanul Pacific. Două persoane au fost ucise în statul Colima şi aproximativ 3.000 de clădiri au fost avariate.

Seismul de luni s-a produs chiar în ziua în care Mexicul comemora două cutremure devastatoare produse exact la aceeaşi dată în anii 1985 şi 2017, marcând astfel o coincidenţă foarte rară.

Luni seară, cutremurul a zguduit capitala Ciudad de Mexico la doar 46 de minute după ce milioane de persoane au participat la un exerciţiu de prevenţie organizat în fiecare an de Protecţia Civilă pentru a marca data de 19 septembrie - la care au avut loc seismele din 1985 şi 2017.

Pe 19 septembrie 2017, un seism cu magnitudinea 7,1 a ucis 369 de persoane şi mai multe imobile s-au prăbuşit în centrul Mexicului.

Pe 19 septembrie 1985, un cutremur cu magnitudinea 8,1 a devastat centrul capitalei mexicane, provocând moartea a peste 10.000 de persoane.

Probabilitatea ca un al treilea seism să se producă tot în data de 19 septembrie era de doar 0,000751%, potrivit cercetătorului Jose Luis Mateo, citat de mass-media mexicane.

„Nu există nimic care să ne spună din punct de vedere ştiinţific că data de 19 septembrie ar fi o zi specială ce ar favoriza producerea unui seism”, a declarat primarul din Ciudad de Mexico, de profesie fizician.

Situat în Cercul de Foc al Pacificului, zonă a lumii unde joncţiunea mai multor plăci tectonice provoacă o activitate seismică ridicată, Mexicul trăieşte permanent sub ameninţarea unor cutremure de pământ de mare amploare.

Oraşul Ciuda de Mexico, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, este deosebit de vulnerabil în faţa acestui risc mai ales în partea sa construită deasupra unui fost lac care a existat în perioada prehispanică şi care a fost acoperit cu pământ de-a lungul secolelor.  

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite