Noi proteste masive în Brazilia împotriva lui Bolsonaro: „Afară cu criminalul corupt!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestatie impotriva lui Bolsonaro la Sao Paulo FOTO EPA-EFE
Manifestatie impotriva lui Bolsonaro la Sao Paulo FOTO EPA-EFE

Zeci de mii de brazilieni au protestat sâmbătă împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro. Aceştia îl acuză de proasta gestinoare a crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 şi cer demisia ori suspendarea acestuia din funcţie.

Manifestanţii au defilat pentru al patrulea weekend consecutiv la apelul partidelor de stânga şi al sindicatelor împotriva lui Bolsonaro. Preşedintele brazilian se află în mjlocul unei scandal, fiind anchetat de procurori pentru că ar fi închis ochii cu privire la delapidarea unor fonduri publice în achiziţionarea de vaccinuri.

La Rio de Janeiro, mii de persoane îmbrăcate în roşu şi purtând mască au defilat sub sloganuri ca „Afară cu criminalul corupt”. Organizatorii au lansat apeluri la manifestaţii în întreaga ţară „pentru a apăra democraţia, viaţa brazilienilor şi pentru a-l alunga afară pe Bolsonaro”, conform AFP.

La Rio de Janeiro ca şi în alte părţi, manifestanţii au denunţat întârzierile în demararea campaniei de vaccinare din Brazilia, şomajul masiv şi au reclamat mai multe ajutoare pentru categoriile sărace confruntate cu pandemia.

Peste jumătate de milion de oameni au murit în Brazilia de la începutul pandemiei, ţara fiind afectată mai ales de ultimul val pandemic din primăvară.

Jair Bolsonaro se confruntă cu cel mai grav moment al mandatului său de preşedinte, început în 2019. Cota sa de aprobare a scăzut la 24%, iar sondajele sugerează că ar pierde prezidenţialele din octombrie 2022 în faţa predecesorului său de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, a cărui formaţiune, Partidul Muncitorilor, a susţinut manifestaţiile de sâmbătă. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri