Noi amenințări nucleare din partea Coreei de Nord, după exercițiile navale ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei

0
Publicat:

Coreea de Nord a acuzat Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia că au creat instabilitate în apele din largul Peninsulei Coreene, avertizând că recentele lor exerciții navale comune de apărare antirachetă ar putea duce la un război nuclear. Avertismentul a fost lansat în timp ce cei trei aliați au efectuat exerciții în apele internaționale din largul insulei Jeju din sudul Coreei de Sud, cu scopul de a repeta procedurile de detectare, urmărire și schimb de informații despre rachetele nord-coreene care se apropie, scriu jurnaliștii Al Jazeera

Kim Jong Un FOTO Profimedia jpg

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, într-un discurs care a marcat Ziua Marinei din țara sa, a declarat că ostilitățile conduse de SUA în mările din largul peninsulei au crescut „pericolul unui război nuclear și a promis că va consolida capacitățile navale ca răspuns. Kim a citat exercițiile navale ale SUA cu cei doi aliați ai săi, desfășurarea de arme americane puternice în Coreea de Sud și un recent summit SUA-Coreea de Sud-Japonia, în cadrul căruia s-a ajuns la un acord de intensificare a cooperării în domeniul apărării, cu scopul de a verifica programul nuclear al Coreei de Nord.

Liderul nord-coreean i-a descris pe președintele american Joe Biden, pe președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol și pe premierul japonez Fumio Kishida drept „șefii de bandă din țările lor respective. El a făcut aceste comentarii în timpul primei întâlniri de sine stătătoare dintre cei trei lideri la Camp David, Maryland, la 18 august, unde au convenit să aprofundeze cooperarea militară și economică pentru a proiecta unitatea împotriva asertivității crescânde a Chinei în regiunea Asia-Pacific și a amenințărilor nucleare și a beligeranței Coreei de Nord în ceea ce privește testele cu rachete.

„Operațiune tactică cu arme nucleare”

În discursul său de Ziua Marinei, Kim a anunțat că unitățile militare ale fiecărui serviciu vor primi armament nou, în conformitate cu decizia guvernului de a extinde operarea armelor nucleare tactice. El a recunoscut că marina „nu a fost înzestrată cu arme și echipamente de luptă actualizate, dar a spus că, chiar și așa, a reușit „mari realizări de o importanță mai mare decât armata țării, mai bine finanțată.

Kim a promis că marina va primi arme noi ca parte a politicii Coreei de Nord de „extindere a operațiunii cu arme nucleare tactice. Marina va deveni o „componentă a descurajării nucleare a statului, a spus el. Comentariile sale par să sugereze că Coreea de Nord plănuiește să desfășoare noi rachete cu capacitate nucleară pentru marina sa și alte servicii militare.

Cheong Seong-chang, cercetător la think tank-ul Sejong Institute din Coreea de Sud, a declarat că, în condițiile în care SUA, Coreea de Sud și Japonia efectuează exerciții navale, „Coreea de Nord ar putea simți nevoia urgentă de a-și consolida puterea navală. Unele rapoarte ale serviciilor de informații sugerează că Rusia și Coreea de Nord iau în considerare organizarea unor antrenamente navale comune, a declarat Cheong pentru agenția franceză de știri AFP.

„Pentru asta, Coreea de Nord ar avea nevoie de o navă navală, dar marina țării este foarte slabă, așa că eu cred că Kim Jong-un își arată voința de a-și întări forțele navale, a adăugat Cheong.

Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a citat un oficial guvernamental care a declarat că Kim ar putea avea un „sentiment de criză" în momentul în care Washington, Seul și Tokyo încep să își coordoneze cooperarea militară.

„Kim Jong-un a manifestat un sentiment de criză”

„Se pare că președintele Kim Jong-un a manifestat un sentiment de criză în fața unei evoluții revoluționare a cooperării dintre Coreea de Sud, SUA și Japonia în urma summitului lor, a declarat reporterilor oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, potrivit Yonhap.

Fotografii difuzate de ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun îl arată pe Kim, însoțit de fiica sa cea mică, Ju Ae, inspectând comandamentul marinei și făcând fotografii cu sute de ofițeri de marină. A fost prima apariție publică a lui Ju Ae alături de tatăl ei de la jumătatea lunii mai.

Evoluțiile recente evidențiază escaladarea tensiunilor din regiune, în timp ce Coreea de Nord continuă să își dezvolte capacitățile nucleare și de rachete, în ciuda sancțiunilor și condamnărilor internaționale. Exercițiile navale comune ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei și avertismentul ulterior din partea Coreei de Nord subliniază echilibrul delicat al puterii și necesitatea unor eforturi diplomatice pentru a preveni o nouă escaladare.

Comunitatea internațională, în special Organizația Națiunilor Unite, trebuie să își intensifice eforturile pentru a aduce toate părțile la masa negocierilor și pentru a lucra în vederea găsirii unei soluții cuprinzătoare și durabile la provocările de securitate din Peninsula Coreeană. Este esențial să se abordeze problemele de bază care contribuie la instabilitatea regiunii și să se lucreze pentru un viitor în care toate țările din regiune să poată coexista în mod pașnic și prosper.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite