Nigeria: Un atac pus pe seama Boko Haram a ucis cel puţin 45 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 45 de persoane au fost ucise şi 33 au fost rănite, vineri, într-un atac sinucigaş dublu realizat de două femei într-o piaţă în nord-estul Nigeriei, o ţară al cărei preşedinte a anunţat în această săptămână că va distruge în curând grupul islamist Boko Haram, scrie AFP.

„Conform ultimelor informaţii, avem 45 morţi şi 33 răniţi în dubla sinucidere din Madagali”, a declarat Sa'ad Bello, un oficial al Serviciului Naţional de Urgenţă (Nema) din Adamawa.

O revizuire anterioară a raportat 30 de morţi.

„Cei doi atacatori sinucigaşi care au pretins a fi clienţi au declanşat centuri explozive”, a declarat reprezentantul municipalităţii Madagali, Yusuf Muhammad.

Acest atac dublu nu a fost revendicat imediat, dar procedeul utilizat aparţine grupării jihadiste nigeriene Boko Haram, care de multe ori a recurs la femei şi fete pentru a lansa atacuri împotriva populaţiei.

Într-un raport publicat la începutul lunii decembrie, centrul de analiză International Crisis Group a alertat guvernul nigerian cu privire la rolul activ al femeilor în conflict. „Femeile nu sunt doar victime, ci şi actori în acest război”, se arăta în raportul „Nigeria: Femeile şi insurgenţa Boko Haram”.

După şapte ani de război, „oamenii au fost ucişi în mod disproporţionat”, arăta raportul, iar femeile, răpiţii sau cei care au ales să se alăture grupului jihadist din convingere, sunt utilizaţi în mod regulat drept bombe umane.

Organizaţia Statul Islamic (SI), căreia Boko Haram i-a jurat credinţă în martie 2015, a numit un nou şef la începutul lunii august pentru a reprezenta Califatul în Africa de Vest, în persoana lui Abu Mosab Al Barnaoui.

Fiul fondatorului sectei extremiste salafiste, Al Barnaoui s-a retras cu aliaţii săi la graniţa cu Niger, de unde continuă să efectueze raiduri împotriva forţelor militare şi de securitate nigeriene.

Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a condamnat dublul atac şi s-a angajat să „oprească aceste pierderi de vieţi nevinovate lipsite de sens”.

„Acest ultim atac este în mod clar un act de disperare, dar armata nigeriană nu va fi deviată (scopurile ei), nici domesticită”, a spus el într-o declaraţie.

Atacul a fost o lovitură pentru preşedintele Buhari, care a declarat săptămâna aceasta că situaţia este„sub control”.

Armata „a intrat acum în pădurea Sambisa şi în ceea ce priveşte prezenţa Boko Haram în regiunea lacului Ciad, eu cred că sunt terminaţi”, a declarat el cu mândrie.

Dar nord-estul ţării se confruntă cu o renaştere a atacurilor în ultimele săptămâni.

„Ritmul şi şi eficacitatea furnizării armelor şi echipamentelor logistice s-au îmbunătăţit foarte mult îm ultimele săptămâni”, a declarat  Yan St-Pierre, director al Modern Security Consulting Group.

Pentru consultantul în terorism, acest lucru se explică prin presiunea asupra Statului Islamic în nordul Libiei, în regiunea Syrte, care forţează „o reorganizare a resurselor grupui în sud”, în Sahel, cu un număr tot mai mare de convoaie şi baze în regiune.

Secta extremistă salafistă Boko Haram, transformată în mişcare jihadistă la moartea fondatorului său Mohammed Yusuf, a ucis mai mult de 20.000 de persoane şi a strămutat 2,6 milioane în nord-estul Nigeriei începând cu anul 2009.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite