Misiune aeriană inedită: un Boeing C-17 a zburat peste Pacific cu un submarin la bord

0
Publicat:

O aeronavă Boeing C-17 Globemaster III, care aparține Forțelor Aeriene Regale Australiene (RAAF), a zburat de curând peste Pacific cu o încărcătură inedită - un submarin. Este vorba despre Ghost Shark, un vehicul subacvatic fără pilot, conform Bulgarian Military. 

Ghost Shark
Ghost Shark este un vehicul subacvatic fără pilot. foto Ministerul Apărării Australia

Potrivit analiștilor militari, operațiunea este o dovadă a abilităților expediționare rapide ale Ghost Shark și a avut loc în același timp cu Rim of the Pacific (RIMPAC), printre cele mai ample exerciții maritime la nivel mondial, care se desfășoară în apropierea insulelor Hawaii. 

Conform companiei Anduril, cea care a dezvoltat submarinul Ghost Shark, operațiunea a constituit o etapă a unui program de schimb menit să pună în valoare capacitățile de desfășurare ale submarinului. În urmă cu doi ani, mai exact în 2022, Guvernul Australiei a parafat un acord cu compania menționată pentru realizarea a trei prototipuri ale submarinului foarte mare (XL-AUV), cunoscut și ca Ghost Shark.  

Prototipurile ar urma să fie finalizate până în anul 2025. 

Pe lângă faptul că scoate în evidență caracterul polivalent al flotei de transport aerian a Australiei, operațiunea indică și importanța deosebită pe care o au sistemele fără pilot în contextul actual. Această mișcare are ca scop îmbunătățirea capacităților de apărare ale Australiei și o mai bună colaborare cu forțele aliate. 

Astfel de vehicule subacvatice fără pilot sunt deosebit de importante, fiind indispensabile pentru misiuni de supraveghere, recunoaștere și culegere de informații. Îmbrățișând noua tehnologie, Australia va putea să reacționeze eficient la amenințările în creștere din regiunea Indo-Pacific. 

Acest pas se înscrie în eforturile pe care Australia le depune pentru a moderniza echipamentul de care dispun forțele sale de apărare. 

De asemenea, capacitatea de a desfășura rapid echipamente militare pe calea aerului contribuie la îmbunătățirea relațiilor de cooperare cu aliații, îndeosebi cu Statele Unite. Colaborarea Australia-SUA este de o importanță majoră, întrucât ambele țări se confruntă cu provocări de securitate asemănătoare. 

Strategia de apărare subacvatică a Australiei este în plină perfecționare, ca parte a unei acțiuni de apărare mai ample, cu precădere în cadrul parteneriatului AUKUS cu Regatul Unit și SUA. Strategia este axată pe realizarea unor capacități subacvatice avansate, inclusiv vehicule subacvatice fără echipaj și îmbunătățirea operațiunilor submarinelor. 

Australia realizează investiții importante în modernizarea submarinelor sale din clasa Collins și în extinderea flotei sale navale cu noi nave de luptă de suprafață. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite