Mesajul preşedintelui fugar al Afganistanului: Am vrut să evit vărsarea de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ashraf Ghani / FOTO Facebook / pagina oficiala
Ashraf Ghani / FOTO Facebook / pagina oficiala

Ashraf Ghani, preşedintele fugar al Afganistanului, a transmis duminică seară primul mesaj public după ce a părăsit palatul prezidenţial de la Kabul. El spune că a preferat să fugă din ţară pentru a evita o vărsare de sânge în Kabul, care s-ar fi transformat într-un "dezastru umanitar". Ghani susţine că talibanii au câştigat puterea, dar nu au legitimitate şi că acum este datoria lor să apere onoarea ţării.

 "Dragi concetăţeni!

Astăzi a trebuit să fac o alegere grea; să stau să înfrunt talibanii înarmaţi care voiau să intre în palat sau să părăsesc ţara mea dragă, căreia mi-am dedicat viaţa să o apăr în ultimii 20 de ani. Ar fi fost un dezastru umanitar în oraşul acesta de şase milioane de locuitori dacă s-ar fi înregistrat nenumărate victime şi distrugeri în Kabul. Talibanii m-au determinat să plec, au venit aici să atace Kabulul şi oamenii din Kabul. Ca să evit vărsarea de sânge, cel mai bine a fost să plec.

Talibanii au câştigat prin sabie şi gloanţe, iar acum sunt răspunzători să apere onoarea, bunăstarea şi stima de sine a cetăţenilor. Dar nu au câştigat legitimitatea inimilor. Niciodată în istorie puterea singură nu a dat legitimitate nimănui şi nu o va face nici de acum încolo. Talibanii sunt acum în faţa unui test al istoriei: fie vor apăra numele şi onoarea Afganistanului, fie îşi vor urmări scopurile lor. Mulţi oameni se tem pentru viitor. Trebuie ca talibanii să le dea asigurări oamenilor, femeilor, surorilor Afganistanului şi să câştige legitimitate şi inima oamenilor. Să vină cu un plan clar, pe care să-l arate oamenilor. Eu voi continua să-mi servesc ţara. (...) Trăiască Afganistan", a scris Asharf Ghani într-un mesaj postat pe Facebook.

Agenţiile de ştiri au difuzat din cursul după-amiezii de duminică informaţia că Ashraf Ghani a părăsit ţara, citând surse din rândul talibanilor. Ulterior, palatul prezidenţial a fost ocupat de talibani, care, potrivit unor surse, se pregătesc să anunţe instaurarea Emiratului Islamic al Afganistanului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite