Macron a făcut apel la Statele Unite să renunţe la restricţiile privind exportul de vaccinuri anti-Covid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron sosind la Summitul Social de la Porto FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la Statele Unite să renunţe la restricţiile privind exportul de vaccinuri anti-Covid şi de ingrediente pentru acestea, citează BBC.

Remarcile lui Macron vin după apariţia unei dispute între state europene şi SUA privind modul cel mai bun de a creşte producţia globală de vaccinuri.

Până în prezent, aproximativ 1,25 de miliarde de doze au fost administrate în întreaga lume. Mai puţin de 1% dintre acestea au revenit celor 29 cele mai sărace ţări din lume, potrivit AFP. Africa de Sud şi India au spus că renunţarea la brevete ar însemna că reţetele secrete de vaccin ar putea fi dezvăluite astfel încât şi alte ţări să înceapă producţia serurilor şi ar putea scădea preţul acestora.

Săptămâna aceasta, SUA - unde au fost administrate peste 250 de milioane de doze până acum - s-au arătat de acord cu această propunere. Planul este sprijinit şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Papa Francisc.

Macron a argumentat că o creştere a exporturilor şi a producţiei reprezintă cel mai bun mod de a rezolva această criză. „Cheia producerii vaccinurilor mult mai rapid pentru toate ţările sărace sau medii este de a produce mai mult”, a declarat preşedintele francez la o întâlnire virtuală care a avut loc sâmbătă cu liderii din Uniunea Europeană.

El a nominalizat SUA, făcând apel „să renunţe la interdicţiile pentru export nu doar în cazul vaccinurilor, ci şi al ingredientelor pentru vaccinuri, care împiedică producţia”. Vineri, Macron a subliniat că, până acum, „100% dintre vaccinurile produse în SUA sunt pentru piaţa americană”. Statele Unite, care au promis să doneze lunile viitoare 60 de milioane de doze din stocul de ser AstraZeneca, au impus limite în exportul de materie primă necesară producţiei de vaccinuri.

Emmanuel Macron a remarcat şi că Marea Britanie a impus restricţii privind exportul vaccinurilor. Prim-ministrul Boris Johnson a negat anterior că ar exista o astfel de interdicţie, însă informaţiile disponibile public sugerează că vaccinurile nu sunt exportate din Regat.

Germania şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au exprimat împotriva renunţării la la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile Covid-19. Von der Leyen a declarat reporterilor că asta „nu va aduce nicio doză de vaccin în termen scurt şi mediu”, în timp ce oficialii germani au spus că nu brevetele reprezintă un obstacol în calea producţiei.

Compania germană BioNTech, care a încheiat un parteneriat cu Pfizer, a transmis că validarea unor unităţi de producţie pentru vaccinul produs de ele ar putea dura până la un an.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri