Libia şi-a închis frontierele cu cele patru state vecine din sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Libia şi-a închis frontierele cu statele din sud FOTO Arhiva Adevărul
Libia şi-a închis frontierele cu statele din sud FOTO Arhiva Adevărul

Tripoli: Libia a anunţat, duminică, închiderea frontierelor sale cu cei patru vecini din regiunea de sud: Algeria, Niger, Chad şi Sudan. Motivul decizieia fost reprezentat de înregistrarea unei deteriorări semnificative a securităţii în zona respectivă, decretată ca "zonă militară închisă", potrivit surselor oficiale.

Adunarea naţională, cea mai înaltă autoritate politică a ţării, a anunţat „închiderea temporară a frontierelor terestre libiene cu Chad, Niger, Sudan şi Algeria până la organizarea circulaţiei bunurilor şi a persoanelor cu aceste state”, conform textului deciziei publicat de agenţia de presă libiană Lana, citează The Australian.

"Regiunile Ghadames, Ghat, Obari, al-Chati, Sebha, Mourzouk şi Koufra din sudul libian sunt considerate ca fiind zone de operaţiuni militare închise, reglementate de legi de excepţie specifice situaţiei", mai este specificat în text.

Suad Ganour este numele deputatei care reprezintă oraşul Sebha (800 de kilometri la sud de Tripoli) în Adunarea Naţională.

Aceasta deplânge sporirea violenţei şi a traficului de droguri şi prezenţa grupurilor armate care acţionează fără să fi pedepsite.

Ganour a explicat că decizia de închidere a frontierelor este una temporară, menită să fie aplicată doar până la restabilirea securităţii în zona de sud.

Deputata a denunţat un „flux crescut de imigranţi clandestini, în aşteptarea unei eventuale acţiuni militare internaţionale în Mali” cu scopul de a alunga grupurile armate care au ocupat nordul statului.

Prim-ministrul Ali Zeifan a revenit, vineri, după un tur regional în toate cele patru ţări vecine, promiţând să ajungă la un acord cu acestea, care va trebui să vizeze securitatea graniţelor, împotriva teroriştilor.

Membrii din sud au boicotat sesiunile Adunării Naţionale încă de la începutul lunii. Aproape 200 de prizionieri au scăpat dintr-o închisoare din Sebha, pe 4 decembrie, aflându-se, aparent, în complicitate cu paznicii închisorii, ceea ce a reprezentat un semnal de alarmă pentru politicieni, revoltaţi de fragilitatea actuală a politicii de securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite