Laboratorul plutitor „Polar Pod” se va deplasa în jurul Antarcticii pentru a cerceta Oceanul de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polar Pod, va avea o înălţime de 100 de metri şi o greutate de 1.000 de tone  Foto: Captura video Le Parisien
Polar Pod, va avea o înălţime de 100 de metri şi o greutate de 1.000 de tone  Foto: Captura video Le Parisien

Oceanul care înconjoară Antarctica reprezintă unul dintre cele mai mari depozite de carbon ale planetei. Apele de acolo absorb în jur de 12% din tot dioxidul de carbon generat de oameni în fiecare an, dar în ciuda importanţei lor imense în reglarea climatului Terrei, abia dacă au fost studiate de oamenii de ştiinţă.

Exploratorul şi ecologistul francez Jean-Louis Etienne a petrecut ultimii 10 ani proiectând o navă ştiinţifică capabilă să înfrunte valurile şi vânturile terifiante găsite acolo, potrivit CNN.

Laboratorul său plutitor, numit Polar Pod, va avea o înălţime de 100 de metri şi o greutate de 1.000 de tone. 

Structura va fi remorcată orizontal de pe coasta de est a Africii de Sud până la curentul puternic din jurul Antarcticii. Apoi se va „răsturna” vertical prin umplerea rezervoarelor de balast de 150 de tone de apă de mare, o caracteristică inspirată de platforma oceanografică SUA FLIP.

Nava nu are motor şi va fi condusă de curentul circumpolar antarctic, în derivă cu aproximativ 1 nod pe oră. Partea superioară a structurii – la 20 de metri deasupra apei – este locul în care echipajul va locui, dormi şi lucra. Porţiunea scufundată are sarcina de a-i păstra stabilitatea. 

„Este la 80 de metri sub nivelul mării, fixat în apă foarte calmă – de aceea este foarte stabil”, a declarat Jean-Louis Etienne despre Poar Pod, pentru CNN. 

Planul Polar Pod este să „orbiteze” Antarctica de două ori în trei ani şi să colecteze date despre modul în care activitatea oamenilor a afectat oceanul în aceas zonă, explică Etienne.

Iar accentul principal va fi pe măsurarea capacităţii oceanului de a absorbi dioxid de carbon, dar Polar Pod va fi echipat şi cu senzori pentru a măsura aciditatea şi dinamica undelor, printre altele. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite