Japonia redeschide disputa Insulelor Kurile: Sunt „ocupate ilegal” de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navă japoneză patrulând în largul Kurile FOTO EPA-EFE
Navă japoneză patrulând în largul Kurile FOTO EPA-EFE

Japonia a calificat, pentru prima dată după 20 de ani, insulele Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai, disputate cu Rusia, ca fiind „ocupate ilegal” în prezent. Relaţiile dintre Japonia şi Rusia s-au răcit pe fondul războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, transmite CNN.

Ministerul japonez de Externe s-a referit, de asemenea, la insulele pe care Rusia le numeşte Kurile de Sud, drept „Teritoriile de Nord”, în raportul său diplomatic anual publicat vineri.

Raportul în chestiune precizează că Japonia consideră insulele ca fiind „teritorii japoneze asupra cărora Japonia deţine drepturi suverane, însă în prezent sunt ocupate ilegal de Rusia”.

Dezacordul cu privire la care dintre cele două state deţine dreptul de proprietate asupra acestor insule a dus la una dintre cele mai lungi dispute teritoriale nerezolvate din lume, provocând conflicte între Japonia şi Rusia timp de decenii.

În 2019, liderii Rusiei şi Japoniei au declarat, în cadrul unei întâlniri la Moscova, că rămân angajaţi să semneze în cele din urmă un tratat de pace, la decenii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar că diferenţele serioase cu privire la situaţia unui mic grup de insule din largul coastei Japoniei persistă.

Teritoriul disputat, situat în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, este format din patru insule separate: Iturup, cunoscută în japoneză sub denumirea de Etorofu, Kunashir sau Kunashiri, Shikotan şi grupul de insuliţe Habomai.

Insulele au fost ocupate de Forţele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost expulzaţi până la 17.000 de cetăţeni japonezi. Aproximativ 19.000 de colonişti trăiesc în prezent pe acele insule, potrivit companiei de servicii de informaţii Stratfor.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri