Israelul, țapul ispășitor al frustrărilor occidentale - Agenda FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este Occidentul frustrat de propriile sale experiențe formatoare? Au ajuns frustrările imperialismului să bântuie imaginarul și conștiința Vestului? Shelby Steele, editorialist al Wall Street Journal, consideră că Occidentul demonizează Israelul,pentru că-l asimilează unei amintiri personale de acum un secol.

Dacă opinia publică  și mass-media internațională au condamnat blocada israeliană a Gazei și felul în care trupele IDF-ului au reacționat față de flotila cu ajutoare plecată din Istanbul, există și voci care atenționează asupra rolului de “țap ispășitor” pe care Israelul îl joacă astăzi, așa cum a făcut-o pe parcursul întregii sale istorii.

Vocea opiniei publică internațională, consideră conservatorul Shelby Steele, într-un editorial din The Wall Street Journal, a fost asurzitoare în zilele ce au urmat deturnării vasului Mavi Marmara, aflat sub pavilion turc, ce aducea ajutoare umanitare locuitorilor Fâșiei Gaza, de către armata israeliană.

Reacția de ostilitate a opiniei publice față de Ierusalim este însoțită de o complicitate a administrației Obama, care, spune Steele, “privește nepăsător cum diferite organizații internaționale și chiar Națiunile Unite condamnă Israelul “. Obiectivul pare a fi, continuă editorialistul, nici mai mult, nici mai puțin decât “izolarea Israelului de comunitatea internațională” și “delegitimarea completă a acestuia”.

Supremația albilor

Editorialistul de culoare constată că Israelul este perceput, pe plan internațional, ca purtând stigmatul care a făcut din Africa de Sud în perioada apartheidului o țară paria, marginalizată de comunitatea internațională.

Într-un fel sau altul, opinia publică mondială nu mai vede conflictul israeliano-palestinian ca o dispută teritorială complicată între două națiuni încercate de suferință, așa cum se întâmpla în secolul XX. Astăzi, lumea demonizează Israelul, tratându-l ca pe o putere colonială, ce ocupă un popor oprimat din Lumea a Treia”, constată Steele.

De asemenea, editorialistul WSJ denunță dublul standard al Occidentului, care, spune el, nu se mai șochează când Hamasul atacă școli israeliene de fete așa cum o face când Israelul acționează în forță. Cauza acestui dublu standard, al discriminării pozitive pe plan internațional, este complexul occidental al deficitului de moralitate, același tip de vinovăție care a generat politica “affirmative action” în Statele Unite. Occidentul este, crede Shelby Steele, marcat de păcatul originar al propriei dezvoltări când imperialismul și militarismul occidental au făcut ca marile puteri europene să controleze peste 80% din planetă.

Simpatia Occidentului pentru Israel slăbește pentru că percepția asupra acestui stat se schimbă dinspre cea de victimă (după cel de-al Doilea Război Mondial) la cea de agresor. Practic, cu cât Israelul devine mai puternic, mai occidentalizat, eforturile sale de a supraviețui într-un mediu ostil, devin mai puțin acceptabile, mai barbare, în ochii Occidentului însuși.

Aceasta este problema noastră a Occidentului și transformăm Israelul într-un țap ispășitor pentru ca noi să ne simțim mai bine. Vedem aici propria noastră vulnerabilitate.”, conchide editorialistul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite