Israelul îngheaţă transferul a peste 100 de milioane de euro către palestinieni. Autoritatea Palestiniană reacţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapel palestinian în Rawabi, Cisiordania. FOTO: AFP
Drapel palestinian în Rawabi, Cisiordania. FOTO: AFP

Israelul a decis să îngheţe sâmbătă transferul a 106 milioane de euro reprezentand taxe colectate în numele Autorităţii Palestiniene, drept răspuns la solicitarea palestinienilor de aderare la Curtea Penala Internaţională (CPI), a informat un oficial israelian, potrivit Agence France Presse (AFP) şi „Le Monde”.

Este prima măsură de răspuns din partea Israelului la o zi dupa depunerea oficiala la ONU a cererii palestinienilor de aderare la Tribunalul de la Haga, cu scopul deja declarat de a aduce în fata instantei responsabili israelieni pentru crime.

Negociatorul-sef palestinian, Saeb Erakat, a denunţat prompt „noua crimă de război israeliană”. În plus, acesta a promis că palestinienii „nu vor ceda în faţa presiunilor israeliene”, precizează „Le Monde”.

Fonduri în cauză le revin palestinienilor în urma taxelor strânse de Israel, si care ajung la sumă între 700 de milioane şi un miliard de euro pe an. De asemenea, acest tip de fonduri reprezintă doua treimi din bugetul anual al Autorităţii Palestiniene.

Banii provin din rambursarea taxelor vamale şi a TVA percepute asupra produselor ce sunt destinate palestinienilor si tranzitează porturile si aeroporturile israeliene.

De la Acordurile de la Oslo încheiate în 1993, statul evreu colectează în contul Autorităţii Palestiniene aceste taxe pe care i le transferă lunar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite