Iran: 64% din alegători s-au prezentat la urne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 64% din totalul de 48 de milioane de alegători iranieni au mers la urne vineri pentru a-şi alege cei 290 de deputaţi ai noului Parlament, a anunţat sâmbătă ministrul de Interne Mostafa Mohammad Najjar, citând o primă estimare oficială, relatează AFP.

Ministrul de Interne a mulţumit poporului iranian pentru această participare masivă la vot care, potrivit lui, „a dezamăgit încă o dată speranţele inamicilor".

Puterea conservatoare iraniană, aflată în căutarea legitimităţii populare după criza gravă pe care a traversat-o după alegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în 2009, a anticipat o participare masivă la acest scrutin, în pofida boicotului opoziţiei reformatoare, transmite Mediafax.

Participarea la alegerile legislative oscilează de obicei între 50% şi 70%, iar la ultimele alegeri din 2008 a fost de 55,4%, potrivit datelor oficiale.

Potrivit lui Najjar, participarea la Teheran, de obicei mai redusă decât în restul țării, ar urma să se apropie de 48%, în creștere cu peste 15 puncte în raport cu 2008.

Primele rezultate parţiale anunţate sâmbătă nu permiteau să se anticipeze un raport de forţe între diferitele facţiuni conservatoare, respectiv între susţinătorii şi adversarii lui Ahmadinejad, care vor domina viitorul Majlis.

Ministrul a declarat că 135 dintre cele 290 de mandate ale Majlis au fost deja atribuite, în special în circumscripții mici, în timp ce numărarea buletinelor continuă în marile orașe și ar putea dura până luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite