Irak: Rugăciune în masă a susţinătorilor influentului cleric musulman Moqtada al-Sadr în Zona Verde din Bagdad

0
0
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Susţinătorii influentului cleric musulman şiit irakian Moqtada al-Sadr au organizat rugăciuni în masă vineri în Zona Verde fortificată din Bagdad, într-o demonstraţie de forţă vizând să facă presiuni pentru alegeri parlamentare anticipate, relatează DPA.

Potrivit participanţilor, sute de mii de persoane au participat la rugăciunile de amiază, adunându-se la temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Miercuri, al-Sadr a cerut alegeri parlamentare anticipate şi i-a chemat pe adepţii săi să-şi continue protestul în Zona Verde.

"Irakul a devenit prizonierul corupţiei", le-a spus clericul Mohannad al-Mousawi credincioşilor la rugăciuni şi a reiterat apelul lui al-Sadr.

Preşedintele parlamentului, Mohammad al-Halbousi, a declarat de asemenea că susţine cererile pentru alegeri parlamentare şi locale anticipate.

Protestele sunt cea mai recentă escaladare a blocajului politic din Irak asupra numirii unui nou prim-ministru în urma alegerilor parlamentare din octombrie.

Protestele au izbucnit când al-Sadr a respins nominalizarea pentru premier înaintată de rivalul său, alianţa politică Cadrul de Coordonare.

Cel nominalizat, fostul ministru Mohammed Shia al-Sudani, este văzut ca un apropiat de adversarul lui al-Sadr, fostul premier Nouri al-Maliki, susţinut de Iran.

Al-Maliki este liderul coaliţiei Statul de Drept, o forţă majoră în Cadrul de Coordonare.

Vineri mai devreme, reprezentantul special al Naţiunilor Unite pentru Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, s-a întâlnit cu al-Sadr şi au discutat despre "importanţa găsirii de soluţii la numeroasele provocări cu care se confruntă Irakul". 

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite