Insulele Senkaku, nou motiv de dispută între China şi Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia prefecturii din Tokyo de a achiziţiona arhipelagul Senkaku, aflat în prezent în proprietate privată, dar considerat de Beijing drept teritoriu al său capturat ilegal, riscă să ducă la o nouă escaladare a diferendului teritorial între China şi Japonia.

Guvernatorul Tokyo, Shintaro Ishihara, a anunţat, marţi, la Washington că a încheiat un acord de principiu pentru cumpărarea insulelor Senkaku cu proprietarul privat al arhipelagului. Numele acestuia este ţiut secret de autorităţile nipone.

Contractul va fi finalizat în decursul acestui an, a indicat oficialul japonez, fără a dezvălui ce sumă va plăti prefectura Tokyo pentru aceste insule nelocuite din Marea Chinei de Est. Aici ar exista mari rezerve de gaze.

Japonia a ajuns să controleze în 1895 aceste insule, împreună cu Taiwanul, după victoria repurtată asupra Chinei imperiale. După cel de-al doilea război mondial, arhipelagul împreună cu prefectura Okinawa s-au aflat sub o îndelungă ocupaţie a SUA.

În 1972, Statele Unite au predat Japoniei controlul asupra tuturor acestor teritorii. După război, Tokyo a renunţat la drepturile sale coloniale asupra Taiwanului.Beijingul susţine că japonezii ar trebui să renunţe şi la arhipelagului Senkaku.

În zonă circulă permanent patrule chinezeşti, care intră în mod regulat în altercaţie cu paza de coastă niponă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite