Indonezia îşi dă în judecată fostul preşedinte
0Suharto este acuzat că şi-ar fi însuşit, prin intermediul unei organizaţii caritabile, sute de milioane de dolari din fondurile publice Indonezia a intentat un proces civil împotriva
Suharto este acuzat că şi-ar fi însuşit, prin intermediul unei organizaţii caritabile, sute de milioane de dolari din fondurile publice
Indonezia a intentat un proces civil împotriva fostului dictator Suharto. Miza: 1,54 miliarde de dolari, reprezentând fonduri deturnate, plus daunele aferente.
Conform documentelor oficiale, Suharto trebuie să returneze statului 441 milioane de dolari şi să-i plătească daune în valoare de 1,1 miliarde de dolari. "Acesta nu este un caz de anchetare a corupţiei, ci un proces civil. Vrem banii înapoi.
I-am putea folosi pentru dezvoltarea ţării", a spus unul dintre procurori. Suharto este acuzat că a transferat bani din conturile Băncii Centrale indoneziene către un fond pe care-l administra, numit Yayasan Supersemar, al cărui scop declarat era acordarea de burse pentru elevii săraci. Procurorii susţin că aceşti bani au fost folosiţi "în scopuri necunoscute". Suharto, azi în vârstă de 86 de ani, neagă toate acuzaţiile.
Un judecător va stabili dacă există suficiente dovezi pentru a instrumenta cazul împotriva fostului dictator, deşi presa locală relatează că procurorii nu au reuşit să intre în posesia documentelor originale care l-ar incrimina pe acesta.
Regimul Suharto, vinovat de crime împotriva umanităţii Grupurile de apărare a drepturilor omului susţin că Suharto a fost unul dintre cei mai brutali dictatori ai secolului tecut. El este responsabil de moartea a peste un milion de indonezieni, în acţiunile de epurare politică din anii '60, de uciderea a 183.000 de persoane în Timorul de Est şi a altor 100.000 de persoane în Papua de Vest.
Suharto a fost înlăturat de la putere în 1998, în urma protestelor studenţeşti şi revoltelor din întreaga ţară. Fiul său, Tommy Suharto, a fost eliberat din închisoare anul trecut, după ce a executat cinci ani de pedeapsă din cei 15 la care a fost condamnat pentru că ordonase asasinarea unui judecător de la Curtea Supremă de Justiţie.
Dacă va fi găsit vinovat, Suharto va trebui să returneze un miliard şi jumătate de dolari
Acuzaţiile de corupţie, şterse cu buretele
În 2000, Suharto a fost acuzat că a delapidat 600 milioane de dolari, banii reprezentând, în opinia observatorilor, doar o mică parte din sumele deturnate de fostul dictator şi familia lui. Cu toate acestea, Suharto nu a văzut, în calitate de inculpat, interiorul sălii de judecată, pe motiv că o serie de atacuri cerebrale i-au afectat creierul în mod ireversibil. În mai 2006, Indonezia a renunţat la acuzaţiile de corupţie la adresa lui Suharto.