India lansează primul pistol destinat femeilor, pentru a preveni violurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie din India a lansat pe piaţă un nou tip de pistol, de dimensiuni mici, special creat pentru femei. Arma a primit un nume sinonim cu cel al victimei violului colectiv din Delhi, petrecut în decembrie 2012, care a murit din cauza rănilor grave. Oficialii sunt încrezători că noul pistol le va proteja pe femei în cazul în care vor fi ameninţate, însă unele ONG-uri sunt de părere că este o insultă faţă de amintirea victimei.

Fabrica de Muniţie din India, companie condusă de stat, este prima şi singura care a dezvoltat primul model de pistol destinat în mod special femeilor, numit Nirbheek.

„Este mic, uşor, cântăreşte doar 500 de grame şi poate încăpea cu uşurinţă în geanta unei femei”, a spus reporterilor Abdul Hameed, directorul general al companiei. Pistolul de calibrul 32 cu o precizie de până la 25 metri este acoperit cu un aliaj special de titan, mânerul este decorat cu lemn, şi este vândut într-o cutie de bijuterii, scrie BBC.

„Nirbheek” este un sinonim al cuvântului „Nirbhaya”, numele pe care presa l-a folosit referindu-se la tânăra de 23 de ani care a fost răpită şi violată de un grup de bărbaţi în decembrie 2012, în Delhi. Ea a fost aruncată pe marginea drumului după ce a fost agresată sexual cu o bară de fier, însă a murit câteva zile mai târziu din cauza rănilor grave. Legea indiană interzice dezvăluirea numelor reale ale victimelor violurilor.

Atât Nirbheek cât şi Nirbhaya înseamnă „fără frică” în limba hindu. „Noi credem că femeile care vor avea cu ele acest pistol se vor simţi fără frică”, a mai spus Hameed, citată de BBC.

Primele comenzi au apărut pe 5 ianuarie, deşi preţul este destul de mare faţă de media veniturilor din India. Directorul general al companiei a spus că fiecare Nirbheek costă 122.360 de rupii (aproape 1.500 de euro) şi că are deja mai multe comenzi care aşteaptă să fie onorate.

image

Pistolul, o „soluţie absurdă”

În ciuda entuziasmului unor clienţi, activiştii împotriva utilizării armelor au criticat iniţiativa companiei. „Sunt îngrozită, şocată şi furioasă”, a declarat Binalakshmi Nepram, fondatoarea ONG-ului Women Gun Survivors Network, adăugând că este responsabilitate a statului să asigure securitatea femeilor pe străzi, să aplice pedepse mai bune, să pedepsească vinovaţii în mod just, să combată fenomenul îngrijorător al violurilor, nicidecum să ofere femeilor un pistol prin care să se apere singure.

„Studiile noastre (întocmite de-a lungul a opt ani) ne arată că o persoană are de 12 ori mai multe şanse să fie împuşcată mortal dacă are asupra ei o armă atunci când este atacată”, a mai spus Nepram. De asemenea, activista a declarat că denumirea pistolului este o insultă la adresa memoriei lui Nirnhaya, deoarece fata nu şi-ar fi permis niciodată să-şi cumpere un astfel de pistol costisitor, într-o ţară în care venitul anual al majorităţii cetăţenilor este mai mic decât valoarea pistolului.

image

În plus, mulţi se plâng că procesul de obţinere al licenţei de folosire a armelor este greoi şi îndelung, ceea ce îndepărtează cumpărătorii. De asemenea, multe mall-uri, cinema-uri, teatre şi magazine au detectoare de metale, ceea ce face imposibilă purtarea în permanenţă a pistolului.

După cazul curtemurător din Delhi, guvernul indian a aplicat legi mai aspre pentru pedepsirea violurilor şi a intensificat securitatea pe străzi, însă cetăţenii nu au fost convinşi de toate aceste eforturi deoarece ştiu poliţţia este în sine o mare reţea de interese corupte.

Mai grav este că cifrele infracţiunilor înregistrate la Biroul Naţional al Indiei demonstrează că incidenţa cazurilor de viol este în creştere. Din punct de vedere statistic, în India au loc atât de multe violuri încât unul se petrece la fiecare 22 de minute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite