Haos în Kîrgîzstan. Fostul preşedinte kîrgîz Atambaev a supravieţuit unei tentative de asasinat la Bişkek

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte kîrgîz, Almazbek Atambaev
Fostul preşedinte kîrgîz, Almazbek Atambaev

Fostul preşedinte al Kîrgîzstanului Almazbek Atambaev a supravieţuit unei tentative de asasinat la Bişkek vineri, când s-au tras focuri de armă în maşina care-l transporta, relatează Reuters citînd o declaraţie făcută de un consilier al lui Atambaev agenţiei ruse de ştiri Ria.

Preşedintele kîrgîz Sooronbai Jeenbekov a decretat vineri starea de urgenţă în capitala Bişkek şi a ordonat desfăşurarea armatei pe străzile oraşului, după patru zile de ciocniri violente între grupări politice rivale care au urmat după anularea alegerilor parlamentare de duminica trecută.

Măsurile anunţate printr-un comunicat de Jeenbekov includ interdicţii de circulaţie de vineri, ora 20.00, până în 21 octombrie, ora 08.00. Nu s-a precizat ce efective militare vor fi trimise pentru impunerea restricţiilor. Forţele armate au primit ordin să utilizeze vehicule, să instaleze puncte de control şi să împiedice ciocnirile armate.

Măsura impusă de Jeenbekov vine la câteva ore după ce declarase că e gata să demisioneze după instalarea unui guvern legitim, care să pună capăt viduului de putere şi haosului din această ţară central-asiatică.

Bănuind că alegerile perlamentare de dumincă au fost falsificate, opoziţia kirghiză a ieşit luni în stradă şi a răsturnat guvernul, ocupând principalele clădiri oficiale şi obţinând anularea rezultatelor alegerilor.

Între timp predecesorul lui Jeenbekov, Almazbek Atambaev, care a fost eliberat în timpul protestelor din închisoare, i-a cerut actualului preşedinte să demisioneze paşnic. Atambaev ispăşea o condamnare de 11 ani de închisoare pentru corupţie şi era în aşteptarea unui nou proces în care e acuzat de rezistenţă cauzatoare de moarte împotriva poliţiei anul trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite