FOTOGALERIE O casă maramureșeană la poalele Luvrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în urmă cu mai bine de 90 de ani Brâncuși ducea în inima Parisului o părticică din sudul României, a venit rândul tânărului artist Mircea Cantor să "exporte" o fărâmă maramureșeană la poalele Luvrului, în grădinile Tuileries.

La Târgul Internațional de Artă Contemporană de la Paris au fost invitați 21 de artiști, veniți din toate colțurile lumii, care au expus instalațiile lor atât în Grand Palais, cât și în Grădinile Tuileries, un loc splendid unde arta și istoria se împletesc.

Printre artiști care au expus la Paris zilele acestea se află și Mircea Cantor, un artist vizual bine cunoscut publicului francez. Mircea a luat o bucățică din inima Maramureșului și a așezat-o într-un spațiu verde, înconjurat de clădiri somptuoase.

Casa din brad pare a fi legată cu o funie, ca și cum artistul sau o forță divină ar fi tras construcția de pe plaiurile maramureșene până pe cele pariziene. "Funia" este totuși una sculptată cu grijă, minuțiozitate și pasiune de meșterul Ioan Codrea sub atenta supraveghere a lui Mircea Cantor.

Casă maramureșeană în Grădinile Tuileries de la Paris

Vezi AICI cum arată casa maramureșeană expusă în inima Parisului!

Nominalizat de cotidianul francez "Le Figaro" drept una din cele o sută de personalităţi ale toamnei culturale franceze, Mircea Cantor a expus anul trecut într-o galerie parizeană instalațiile sale reunite sub titulatura "More Cheeks than Slaps" ("Mai mulți obraji, mai puține palme"). "Avem permanent parte de un exces de răutate, în viaţă şi în mass-media. Excesul de bunătate e provocarea mea la toată această lume violentă care pare să grăbească vremurile apocaliptice", spunea la vremea respectivă Cantor.

Artistul vizual a fost recompensat la sfârșitul lunii octombrie 2011 cu premiul "Marcel Duchamp", semn al aprecierii colegilor de breaslă și totodată o confirmare a notorietății și excelenței artistului.

Citește mai mult despre Mircea Cantor:

EXCLUSIV: Mircea Cantor: „Pe mine nu m-a format şcoala. Umblam din casă în casă pe la artiştii importanţi din România"

Un artist elogiat în Franţa

Distincţia primită de Mircea Cantor în capitala Franţei i-a fost oferită de Asociaţia pentru Distribuţie Internaţională de Artă Franceză pentru lucrarea "Fishingflies", o sculpură-instalaţie făcută din harpoane ornate fixate pe avioane realizate din recipiente metalice, fire de nailon, plase pescăreşti şi bambus.

Cei care sunt interesați de construcția lui Cantor o pot vizita în Grădina Tuileries până duminică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite