FOTO VIDEO Atentatul de la mall-ul de lux din Nairobi, în a doua zi de lupte: după uciderea a 59 de persoane, militanţii Al Shebab au luat şi ostatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie rănită este transportată în ambulanţă de câţiva bărbaţi FOTO Reuters
O femeie rănită este transportată în ambulanţă de câţiva bărbaţi FOTO Reuters

Forţele de ordine din Nairobi încearcă să preia controlul asupra centrului comercial din capitala Kenyei unde islamiştii somalezi Al Shebab au comis, sâmbătă, un atentat terorist soldat cu moartea a 59 de oameni. O parte din centru se află, încă, sub comanda militanţilor Al Shebab, care au luat şi ostatici din rândul angajaţilor şi al vizitatorilor care se aflau în mall.

UPDATE 17.30 Preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta a anunţat, duminică după-amiază, că nepotul său şi logodnica acestuia figurează printre cele 59 de persoane ucise în timpul atacului, încă în desfăşurare, de la un centru comercial din Nairobi, relatează AFP.

„Vom pedepsi rapid şi foarte dureros organizatorii" acestui atac, revendicat de islamiştii somalezi Shebab, a declarat Kenyatta, emoţionat, în cadrul unui discurs.

„Vor trebui să plătească pentru actele lor nedemne şi barbare", a adăugat el.


UPDATE 17.00 Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anunţat duminică după-amiază că are confirmarea morţii a trei britanici în atacul de la un centru comercial din Nairobi.

„Trei cetăţeni britanici au murit în atacul din Nairobi, iar acest număr riscă să crească", a declarat el într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei britanice a prezidat, duminică, o reuniune de criză pe tema acestui atac încă în desfăşurare, soldat până în prezent cu 59 de morţi, potrivit Guvernului kenyan.


UPDATE 15.00  Forţe speciale israeliene au pătruns în centrul comercial din Nairobi luat cu asalt de un comando islamist, pentru a salva ostaticii şi răniţii, a afirmat duminică o sursă din cadrul serviciilor de securitate pentru AFP.

„Israelienii tocmai au intrat şi salvează ostaticii şi răniţii", a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului. Atacul asupra centrului comercial Westgate s-a soldat cu cel puţin 59 de morţi şi aproximativ 175 de răniţi, potrivit reprezentanţilor Guvernului de la Nairobi. Un număr necunoscut de persoane sunt luate ostatice.

Printre persoanele ucise se numără doi francezi şi doi canadieni, precum şi poetul şi omul de stat ghanez Kofi Awoonor.

Conform autorităţilor kenyene, numărul teroriştilor ar fi cuprins între zece şi 15.


Atentatul comis la centrul comercial de lux „Westgate Mall” din capitala Kenyei, Nairobi, revendicat de islamiştii somalezi Al Shebab, s-a soldat cu 59 de morţi şi peste 175 de răniţi.

Potrivit BBC News, militanţii islamişti Al Shebab au luat mai mulţi ostatici, însă numărul acestora rămâne încă necunoscut autorităţilor.

Mall-ul Westgate a fost înconjurat de forţe ale Armatei kenyene. Autorităţile bănuiesc că atacatorii înarmaţi s-au refugiat într-un supermarket din centrul comercial, unde au sechestrat mai mulţi ostatici.

Islamiştii somalezi Al Shebab au revendicat, sâmbătă seara, pe contul lor de Twitter atacul împotriva centrului comercial de lux din Nairobi.

„Mujahedinii au pătruns astăzi (sâmbătă, n.r.) în jurul prânzului în Westgate”, se arăta în mesajul postat pe contul lor la scurt timp după ora 18.00 GMT (21.00 ora României).

atac nairobi FOTO bbc news


Harta capitalei Nairobi şi locul unde a fost comus atentatul terorist FOTO BBC News

„Ei au ucis peste 100 de necredincioşi kenyeni şi bătălia continuă”, au mai afirmat islamiştii, cifra deceselor nefiind, deocamdată, confirmată de autorităţile de la Nairobi.

Printre răniţi se numără şi mai mulţi cetăţeni americani, potrivit unui anunţ al Departamentului american de Stat, care a condamnat „actul de o violenţă fără sens”. Ambasada americană din Kenya, care a fost mobilizată pentru a le veni în ajutor, este „în contact cu autorităţile locale şi a oferit asistenţă”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Atentat sângeros la Nairobi: 39 morţi şi sute de răniţi, într-un centru comercial

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite