Erdogan impune noi condiții Suediei și Finlandei pentru a le accepta aderarea la NATO: „Trimiteți 130 de teroriști“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia și Finlanda trebuie să deporteze sau să extrădeze până la 130 de „teroriști” în Turcia înainte ca parlamentul turc să aprobe aderarea lor la NATO, a declarat președintele Tayyip Erdogan.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Cele două state nordice și-au depus anul trecut candidatura pentru a adera la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar ofertele lor trebuie să fie aprobate de toate cele 30 de state membre NATO. Turcia și Ungaria nu  au aprobat încă cererile, notează Reuters. 

Turcia a declarat că Suedia, în special, trebuie mai întâi să adopte o poziție mai clară împotriva a ceea ce consideră a fi teroriști, în principal militanți kurzi și un grup pe care îl acuză de o tentativă de lovitură de stat în 2016.

„Noi am spus: uitaţi, dacă nu ni-i predaţi pe teroriştii voştri, nu o putem trece prin parlament (ratificarea cererii de aderare la NATO”, a declarat Erdogan duminică seară, referindu-se la o conferință de presă comună pe care a susținut-o cu premierul suedez Ulf Kristersson în noiembrie anul trecut.

„Pentru ca acest lucru să treacă de parlament, în primul rând trebuie să ne predați mai mult de 100, în jur de 130 dintre acești teroriști”, a spus Erdogan.

Politicienii finlandezi au interpretat cererea lui Erdogan ca un răspuns furios la un incident petrecut săptămâna trecută la Stockholm, în care o efigie a liderului turc a fost spânzurată în timpul a ceea ce părea a fi un mic protest.

„Cred că aceasta trebuie să fi fost o reacție, cred, la evenimentele din ultimele zile”, a declarat ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, pentru postul public de televiziune YLE.

Haavisto a declarat că nu a luat la cunoștiință noile cereri oficiale din partea Turciei.

Ca răspuns la incidentul de la Stockholm, Turcia a anulat o vizită planificată la Ankara a președintelui parlamentului suedez, Andreas Norlen, care în schimb a venit luni la Helsinki.

„Subliniem faptul că în Finlanda și în Suedia avem libertate de exprimare. Nu o putem controla”, a declarat președintele parlamentului finlandez, Matti Vanhanen, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Norlen.

Separat, luni, premierul suedez Kristersson a declarat că țara sa se află într-o „poziție bună” pentru a asigura validarea de către Turcia a candidaturii sale la NATO.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat sâmbătă că timpul se scurge pentru ca parlamentul turc să ratifice candidaturile înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare așteptate în luna mai.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite