Egipt: Hosni Mubarak a fost achitat de complicitate la uciderea manifestanţilor în protestele din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul lider egiptean în ziua achitării FOTO Captură tv Televiziunea de stat egipteană/AP
Fostul lider egiptean în ziua achitării FOTO Captură tv Televiziunea de stat egipteană/AP

Hosni Mubarak, fost preşedinte al Egiptul în perioada 1981-2011, acuzat de complicitate la uciderea a sute de protestatari în timpul Primăverii Arabe din 2011, a fost achitat, sâmbătă, de un tribunal de la Cairo, informează BBC News.

Judecătorul Mahmoud Kamel al-Rashidi de la Cairo a respins acuzaţiile aduse lui Hosni Mubarak (86 de ani), potrivit cărora ar fi fost implicat în uciderea a sute de manifestanţi anti-regim în 2011, an în care valul de proteste a dus la înlăturarea sa de la putere după 30 de ani în care a condus Egiptul.

Mubarak a fost achitat, sâmbătă, şi de acuzaţiile de corupţie ce vizau vânzarea de gaze naturale Israelului sub preţul pieţei, mai informează BBC News. Anunţul verdictului dat de judecătorul Mahmud Kamel al-Rashidi a fost întâmpinat cu strigăte de bucurie în sala de tribunal, iar cei doi fii ai lui Mubarak, de asemenea acuzaţi de corupţie, l-au sărutat pe frunte pe fostul preşedinte, care s-a limitat la un zâmbet discret.

Şapte înalţi responsabili de securitate, printre care şi fostul ministru de Interne al fostului preşedinte, au fost achitaţi de acuzaţii procesul care a stabilit rolul lor în uciderea protestatarilor în timpul revoltei din 2011. Fostul ministru de Interne Habib al-Adly şi alţi şase responsabili de securitate au fost achitaţi de judecătorul Mahmoud Kamel al-Rashidi.

Peste 846 de persoane au fost ucise în timpul revoltei populare din 2011, care a durat 18 zile şi în timpul căreia manifestanţii care cereau plecarea lui Mubarak au înfruntat poliţia şi au incendiat secţii de poliţie. Brutalitatea poliţiei şi abuzurile forţelor de securitate au reprezentat una dintre cauzele revoltei.

În martie 2014, Hosni Mubarak a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru deturnare de fonduri publice. Fostul preşedinte a fost găsit vinovat în primă instanţă de un tribunal din Cairo pentru corupţie, fiind acuzat de deturnare de fonduri împreună cu fiii săi Gamal şi Alaa, prejudiciul fiind de 125 de milioane de lire egiptene (13,5 milioane de euro) din bugetul palatelor prezidenţiale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite