După şase ani, Germania revine în Consiliul de Securitate al ONU ca membru nepermanent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania a revenit miercuri în Consiliul de Securitate al ONU ca membru nepermanent după o absenţă de şase ani, relatează dpa.În urmă cu o săptămână. ministrul de externe german Heiko Maas a cerut creşterea numărului de membri permanenţi din Consiliul de Securitate al ONU pentru a se adapta actualităţii.

Prima zi oficială de lucur pentru noii membri nepermanenţi a inclus o discuţie a agendei consiliului pentru ianuarie şi o ceremonie de ridicare a steagurilor la New York.

Germania va rămâne doi ani în consiliu alături de membrii nepermanenţi Indonezia, Africa de Sud, Belgia şi Republica Dominicană.

Ambasadorul Republicii Dominicane Jose Singer - a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă în ianuarie - a declarat jurnaliştilor că în cadrul consiliului vor fi discutate conflictele din Somalia, Congo, Siria, Mali, Libia, Cipru şi Republica Centrafricană.

Cel mai recent, Germania a fost membru al consiliului din 2011 până în 2012. Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate sunt Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China.

În urmă cu o săptămână. ministrul de externe german Heiko Maas a cerut creşterea numărului de membri permanenţi din Consiliul de Securitate al ONU pentru a se adapta actualităţii.

Consiliul de Securitate, creat în urmă cu peste 70 de ani, ”nu mai este actual”, a declarat Maas pentru dpa. ”Cred că echilibrul de puteri în lume trebuie să fie mai bine reprezentat decât este în acest moment”, a explicat el.

”Deşi va fi dificil, nu vom înceta să continuăm să punem această chestiune pe agendă. Se vorbeşte despre reforme de prea multă vreme fără să fi fost făcut niciun fel de progres”, a insistat Maas.

Reformarea Consiliului de Securitate al ONU a fost subiect de dezbatere încă de la începutul anilor 1990. La fel ca şi Germania, Japonia, Brazilia şi India au cerut la rândul lor extinderea Consiliului.

Maas a apreciat totodată că, în calitatea sa de membru al Consiliului, Germania va fi mai aproape de crizele şi conflictele globale. ”Cred că responsabilitatea noastră este în creştere. Aşteptările faţă de noi sunt probabil mai mari decât oricând”, a insistat şeful diplomaţiei germane, care s-a declarat în favoarea unei mai mari implicări în eforturile diplomatice pentru a soluţiona crizele din Orientul Mijlociu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite