Dosarul nuclear iranian: Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a depus un text de compromis menit să evite o „criză nucleară periculoasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josef Borell
Josef Borell

Şeful diplomaţiei europene şi coordonatorul dosarului nuclear iranian, Josep Borrell, a depus un text de compromis şi a cerut, marţi, părţilor implicate în discuţiile de la Viena să îl accepte pentru a evita o ”criză nucleară periculoasă”.

Josep Borell a depus un text de compromis despre care recunoaşte că "nu este un acord perfect" dar care în acest moment "reprezintă cel mai bun acord posibil pe care, în calitate de facilitator al negocierilor", el îl consideră potrivit, relatează news.ro. 

Textul de compromis propus de Borell "abordează toate elementele esenţiale şi include compromisuri obţinute cu greu de către toate părţile". Acest text este menit să asigure evitarea unei eventuale crize nucleare periculoase care ar putea avea loc dacă acordul este respins.

JCPOA este un acord încheiat în 2015 între Iran şi alte şase state (SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Germania, Franţa) care guvernează programul nuclear iranian. 

Borell, coordonatorul JCPOA, a făcut o vizită la Teheran pe 25 iunie pentru o întrevedere cu ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian. Cei doi au anunţat că vor relua discuţiile pe această temă zilele viitoare, la Viena.

”Coordonatorul şi-a împărtăşit ideile pentru încheierea negocierilor. Avem şi noi ideile noastre, atât în ​​fond, cât şi în formă, pentru a încheia negocierile”, a declarat, marţi ,negociatorul iranian Ali Bagheri.

Discuţiile începute încă din 2021 au ca scop reintegrarea SUA în acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, dar şi readucerea Iranului la respectarea angajamentelor dictate de acest pact.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite